Nie, ja neprídem. Putin odmietol ponuku USA

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump počas fototermínu na úvod prvého summitu v prezidentskom paláci vo fínskej metropole Helsinki (Autor: TASR)

    Kremeľ v utorok vydal vyhlásenie, podľa ktorého si Putin nemyslí, že je rozumné teraz prijímať pozvánku na prípadné jesenné stretnutie. Diplomat Jurij Ušakov reportérom povedal, že existujú iné miesta, kde sa môžu obaja svetoví lídri v blízkej budúcnosti stretnúť. Ako príklad uviedol summit G20, ktorý sa bude konať v novembri v Argentíne.

    „Viete, aká panuje po helsinskom summite nálada okolo jeho výsledkov,“ povedal Ušakov. „Bolo by múdrejšie počkať, až sa rozvírený prach usadí. Potom môžeme o všetkých otázkach diskutovať tak, ako sa sluší a patrí. Ale nie teraz,“ dodal ruský diplomat. Po návrate z Helsínk pritom Donald Trump vyhlásil, že rozhovory o prípadnej návšteve Putina v USA sú „v plnom prúde“.

    Odmietnutie prichádza len krátko po tom, ako Donald Trump vyjadril želanie stretnúť sa s ruským prezidentom druhýkrát. „Summit s Ruskom slávil všade úspech, azda okrem skutočných nepriateľov ľudu, fake news médií,“ napísal Trump minulý štvrtok na Twitteri.

    „Teším sa na naše druhé stretnutie, aby sme mohli začať implementovať niektoré z mnohých vecí, ktoré sme preberali, vrátane zastavenia terorizmu, zaistenia bezpečnosti Izraela alebo otázky jadrových zbraní,“ dodal Trump.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    Donald Trump krátko po summite zažil veľmi silný PR škandál, keď urobil otočku o 180 stupňov vo veci údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Zatiaľ čo na summite s Putinom poprel, že by boli Rusi v niečom takom zapletení, po návrate domov médiám tvrdil, že chcel povedať pravý opak. Za tento výrok bol kritizovaný naprieč politickým spektrom.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: mak

    - Reklama -