Nicolas Sarkozy rečnil na slávnom inštitúte v Moskve. Ak máte z Ruska strach, radšej ani nečítajte

    0
    Nicolas Sarkozy (Autor: SITA)

    „Som jedným z tých, ktorí sa domnievajú, že Rusko je dôležitým partnerom pri hľadaní cesty von zo sýrskej krízy,“ vyhlásil Sarkozy na pôde už v sovietskych časoch slávneho MGIMO. O jeho vystúpení informovala ruská agentúra TASS.

    Francúzsky exprezident varoval, že v Sýrii dnes pôsobia dve medzinárodné koalície, pričom ich snahy idú často proti sebe. Mali by sa teda zjednotiť, aby si navzájom neškodili. Po porážke islamistov sa musí nastoliť určité politické riešenie v Sýrii a hľadanie tohto riešenia sa nezaobíde bez Ruska, pretože to hrá v regióne významnú úlohu. V tejto chvíli je najdôležitejšie poraziť Islamský štát. Aby to však bolo možné, musia sa Západ a Rusko znovu zblížiť. „Nemali by sme začínať novú studenú vojnu, tá by totiž bola porážkou nielen pre nás, ale aj pre vás,“ vyhlásil hosť.

    Správu si môžete v angličtine prečítať TU

    Sarkozy navyše poznamenal, že treba diskutovať aj so sýrskou opozíciou, na ktorú dnes ruské lietadlá útočia v záujme sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Riešenie situácie v Sýrii sa podľa politika nedá dosiahnuť bez Sýrčanov.

    - Reklama -