Ničivé zemetrasenie pripravilo o strechu nad hlavou až 100-tisíc ľudí. Znovu všetko vybudujeme, vlieva nádej do ľudí premiér

    0
    Talianske mestečko Amatrice po zemetrasení. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Na rekonštrukciu použijeme všetky potrebné prostriedky,” povedal dnes Renzi s odkazom na snahy Ríma prekročiť povolený limit pre schodok v rozpočte stanovený EÚ vzhľadom na skutočnosť, že Taliansko potrebuje dodatočné finančné prostriedky na rekonštrukciu po sérii zemetrasení, ktoré ho v ostatnom čase postihli.

    Dnešné zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktoré zasiahlo strednú časť krajiny, bolo vôbec najsilnejším v Taliansku od roku 1980. Podľa Renziho si nevyžiadalo obete na životoch, ale vo viacerých mestách spôsobilo rozsiahle škody, a to najmä na historických pamiatkach a obydliach.

    Po dnešnom zemetrasení by mohlo v strednom Taliansku zostať bez strechy nad hlavou až 100.000 ľudí, uviedol predseda vlády regiónu Marche Lucu Ceriscioliho, ktorý zemetrasenie najviac postihlo.

    Podľa náčelníka miestnej civilnej ochrany zostalo v dôsledku zemetrasenia bez dodávok elektrickej energie približne 15.000 ľudí. Okrem toho sú v postihnutých oblastiach problémy so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou.


     

    - Reklama -