Ničíte národ, čo to robíte? V Kyjeve bude pochod homosexuálov. A je veselo. Pravému sektoru a vojakom sa to ani trochu nepozdáva

    0
    Ilustračné foto: Kyjev, Ukrajina (Autor: SITA)

    Podľa informácií, ktoré sa objavili na facebookovej stránke organizátorov pochodu, by sa všetko malo začať o 10. hodine ráno a účastníci by sa mali začať schádzať o 9. hodine. Uvádza sa tiež, že tí, ktorí prídu na miesto po desiatej hodine, sa už nebudú môcť na pochode zúčastniť. Podľa všetkého by malo pochod sprevádzať 6 500 ukrajinských policajtov, ktorí budú zodpovední za bezpečnosť účastníkov.

    Predstavitelia Organizácie ukrajinských nacionalistov Nikolaja Kochanovského a stovky vojakov z 13. dobrovoľníckeho ukrajinského zboru, takzvaného Pravého sektora, už vyhlásili, že sa chystajú akciu narušiť.

    K téme sa vyjadril aj Kongres Spojených štátov, ktorý v otvorenom liste vyzval ukrajinskú vládu, aby zabezpečila bezpečné podmienky na realizáciu pochodu. Rovnako ukrajinská polícia vydala vyhlásenie, že v čase pochodu rozhodne nedopustí žiadne provokácie. Z druhej strany už viac ako 10-tisíc obyvateľov Kyjeva podpísalo petíciu, ktorou vyjadrili svoj nesúhlas s organizáciou podobnej akcie. Vzhľadom na taký vysoký počet podpisov sa ňou bude musieť zaoberať aj ukrajinská vláda.

    Denník RIA Novosti Ukrajina dal obom stranám možnosť otvorene vyjadriť svoje očakávania a obavy

    O tom, prečo sa predstavitelia sexuálnych menšín usilujú o usporiadanie spomínaného pochodu, v štúdiu rádia Hlas Kyjeva prehovoril riaditeľ Národného LGBT portálu Ukrajiny a výkonný riaditeľ Ukrajinskej dobročinnej organizácie Zdroj opory Bogdan Globo. „Čo sa týka nedávnych prejavov prívržencov Pravého sektora, myslím si, že je to niečo, čím by sa mala zaoberať ukrajinská polícia, lebo sa objavili aj hrozby fyzického násilia,” vyhlásil Globo.

    „Tiež sa musím priznať, že mi veľmi nejdú do hlavy tie ich argumenty, že teraz nie je čas na to, aby sa na Ukrajine organizovali nejaké pochody. Zdá sa mi, že úplne nechápu, že Pochod rovnosti nie je nejakou kratochvíľou, ale akciou brániacou právo, kde sa ľudia chcú vyjadriť na adresu toho, že existuje celá plejáda práv, ktoré sú určitej sociálnej skupine jednoducho odopreté. Dobre, ak chcú hovoriť o vojne ako dôvode toho, že sa nemôžu organizovať takéto akcie, prečo sa teda aj naďalej konajú iné udalosti typu koncertov, futbalových zápasov, atď.? ” uviedol zástanca pochodu.

    Problémy vytvárajú len nacionalisti, oni sa nám vyhrážajú

    Globo sa vyjadril aj k slovám autorky spomínanej petície, riaditeľky informačného oddelenia Pravého sektoru Natalie Galuškovej, ktorá vyhlásila, že organizovanie podobnej akcie nie je v súčasnej situácii úplne namieste, lebo v krajine zúri vojna a podobné udalosti by mohli negatívne prispieť k zvýšeniu nestability v spoločnosti. „Takýto názor majú len ľudia z Pravého sektora. My sa na rozdiel od nich nikomu nevyhrážame fyzickým násilím a nestabilitu môžu umocniť práve prejavy fyzického násilia, ktoré sa objavujú len u nich, nie u nás,” zmienil sa.

    „Samozrejme, že aj napriek pravdepodobnému násiliu na nás páchanému vyjdeme do ulíc. V histórii ešte žiadna menšina nedostala len tak svoje práva. Ženy museli pred sto rokmi za svoje volebné práva tvrdo bojovať. Vždy ide o tvrdý boj, keď je väčšinová spoločnosť proti vám,” zdôraznil Globo. Organizátor akcie sa vyjadril aj k petícii, ktorú podpísalo už vyše desaťtisíc Ukrajincov. „Všeobecne som presvedčený, že zbierať podpisy pre vec, ktorá má uprieť niektoré práva sociálnej skupine, nie je správne, to už môžeme začať podpisovať petíciu za obnovenie trestu smrti,” povedal.

    Vojaci prichádzajúci domov z vojny nechcú vidieť žiadny pochod homosexuálov

    V štúdiu bola prítomná aj už spomínaná autorka petície Natalia Galušková, ktorá hneď ako Globo dokončil posledné slovo, začala kontrovať. „Petíciu som napísala, aby si naša vláda konečne vypočula názor svojho národa. V krajine je vojna. LGBT aktivisti organizujú akcie, ktoré ničomu nepomáhajú. Vojaci sa každý deň vracajú domov z bojového poľa, chcú vidieť, že za nimi národ a vláda stojí, mnohí sa vrátia so psychickými problémami. Čo namiesto toho uvidia? Plné mesto týchto ľudí. Čo myslíte, že si o tom pomyslia? Zrejme ich to privedie na myšlienku: Za toto sme šli bojovať, za sprievody homosexuálov?” uviedla Galušková.

    Potom moderátorka relácie položila otázku: „Nemyslíte si však, že v celom Majdane išlo o to, aby mali všetci občania Ukrajiny, bez ohľadu na svoju sexuálnu orientáciu alebo čokoľvek iné, rovnaké práva a príležitosti?”

    „Vôbec nie. Myslím si, že Majdan vznikol ako následok fyzického násilia páchaného voči študentom, snažil sa obnoviť spravodlivosť v krajine, zbaviť sa tyrana. Kto bol hlavnou silou na Majdane? Boli to práve nacionalisti, tam sa utvoril Pravý sektor,” uviedla v odpovedi na otázku Galušková.

    Hoci Galuškova hovorila na začiatku najmä o prebiehajúcej vojne, neskôr sa v rozhovore priznala, že je proti organizácii pochodov takého typu všeobecne. „Chápte, že na Ukrajine jednoducho vyznávame historicky iné hodnoty. Tradičnú rodinu: muža a ženu, ktorí sú predurčení na to, aby zachovali rod. Propaganda jednopohlavných svadieb privedie k zničeniu národa, ktorý sa nebude schopný reprodukovať,” uviedla.

    - Reklama -