Nicholsonová by mala zvážiť rezignáciu. A Danko politicky zlyhal. Pustil sa do parlamentných „previnilcov“ komentátor

    0
    Andrej Hrnčiar a Lucia Nicholsonová (Autor: TASR)

    „Hitparádu anarchistov, ktorí chytajú spravodlivosť do vlastných rúk, vedú poslanci SaS okolo Galka. A špeciálne podpredsedníčka parlamentu Nicholsonová. Podnikla niečo, čo by sme mohli nazvať smrteľný politický hriech: pokúsila sa nezákonným spôsobom ovládnuť rokovanie parlamentu,“ píše na úvod v komentári Daniš pre portál Aktuality.sk. Ten dodáva, že podpredsedníčka nemala oprávnenie na vedenie schôdze a ak aj pripustíme, že Andrej Hrnčiar (Sieť), ďalší z podpredsedov, Nicholsonovú (SaS) poveril „záskokom“, tá na začiatku schôdze obišla poslancov, teda parlamentnú väčšinu.

    „Koaliční poslanci chceli blokovať rokovanie klasickou a bežnou (zákonnou) obštrukciou. Na čo Nicholsonová vyhlásila, že schôdzu začne aj bez hlasovania národnej rady, lebo prítomných poslancov je vraj dosť,“ poznamenal komentátor. Daniš odporúča Nicholsonovej po upokojení situácie porozmýšľať nad dvomi možnými scenármi. „Keď vytriezvie z ošiaľu, mala by zvážiť rezignáciu na funkciu podpredsedníčky národnej rady. Alebo aspoň ospravedlnenie. Pre porušenie pravidiel a ignorovanie parlamentu,“ radí Daniš.

    Ten ďalej poznamenáva, že musíme byť ale k opozícii féroví a poukázať aj na koaličné prehrešky. Najmä tie, ktorých sa mal dopustiť predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). „… aj Danko sa správal politicky nepríčetne. Za čo si zaslúži návrh na odvolanie. Za hlúpe reči o tom, ako sa smú a nesmú poslanci obliekať, aké môžu mať transparenty, kedy nemajú jesť horalku… A aj za snahy odpáliť schôdze parlamentu k odvolávaniu Kaliňáka či Fica kamsi dostratena…“ hodnotí komentátor.

    Podľa neho Danko síce zaútočil na „základné princípy slobody“, ale na rozdiel od Nicholsonovej si v parlamente počínal v rámci zákonov. A neustále naťahovanie času a odkladanie „odvolávacích“ schôdzí Roberta Kaliňáka a Roberta Fica bolo koniec koncov legitímne. „Nič to však nemení na fakte, že Danko politicky zlyhal. Okrem zákona treba dodržiavať aj pravidlá fair play. A rešpektovať práva opozičných poslancov na svoju schôdzu. V primeranom čase. Zvlášť pri takej vážnej téme, ako je kauza Bašternák a nehorázne rozkrádanie Slovenska – s krytím ministra vnútra,“ dodáva na záver.

    - Reklama -