Nicholsonová: Tento smerácky poslac vyzval, titulovať ma ako to alebo ono

    0
    Lucia Ďuriš-Nicholsonová a Andrej Danko (Autor: TASR)

    Znásilňovanie ústavy najvulgárnejším spôsobom

    Podľa neho Fico spĺňa všetky parametre na to, aby mohol byť sudcom ÚS. Ako uviedla v diskusnej relácii podpredsedníčka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, Fico nespĺňa pravidlá, aby kandidoval na túto funkciu. “On poslal niečo na výbor a neočakával, že člen ústavno-právneho výboru Ondrej Dostál (SaS) začne počítať roky jeho praxe a dôjde k výsledku, že nesplnil základné podmienky na funkciu ústavného sudcu,” uviedla Ďuriš Nicholsonová  s tým, že to, čo sa deje, teraz je “znásilňovanie ústavy najvulgárnejším spôsobom”.

    Ako doplnila, SaS odmieta, že výbor niekoľkokrát po sebe opakovane hlasoval o tom, či Fico splnil alebo nesplnil podmienky. Blanár pripomenul, že sa je potrebné zaoberať aj inými kandidátmi, nie len Ficom.

    ´Cigánočkaˇzo SaS

    Obaja politici sa v diskusnej relácii zaoberali aj témou vulgarizácie v slovenskej politike. Ďuriš Nicholsonová uviedla, že ju z celej krajiny prekvapilo najmenej, keď ju uplynulý týždeň predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) nazval “cigánočkou zo SaS”. “Uráža ma, odkedy som nastúpila do funkcie. Väčšinou sa to deje, keď tam nie sú kamery,” povedala s tým, že ospravedlnenie od neho neočakáva. Blanár potvrdil, že túto situáciu by mal vysvetliť Danko, vulgarizácia je pre neho neprijateľná.

    Takéto nevzdelané nič si nezaslúži rod.

    Z nekorektného správania obvinila Ďuriš Nicholsonová aj podpredsedu poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslava Číža. “Na poslednom poslaneckom grémiu prišiel s tým, že takáto žena, ako som ja, takéto nevzdelané nič si nezaslúži rod. Navrhol kolegom, aby ma titulovali ako “toto” alebo “ono”. Keď som sa hlásila o slovo, vyvolávali ma s tým, že toto sa hlási,” povedala poslankyňa Národnej rady SR. Blanár poznamenal, že Číža pozná ako seriózneho človeka a nezdá sa mu to veľmi pravdepodobné. Vulgarizácia v NR SR podľa neho začala príchodom Igora Matoviča (OĽaNo) do parlamentu. Podpredsedníčka liberálov uviedla, že sa necíti byť zodpovedná za správanie Matoviča, ktorý v priebehu týždňa vyzýval ľudí počas protestu proti Andrejovi Dankovi skandovať vulgarizmy. Jej osobne sa takýto prístup nepáči.

    Únik informácií

    Podľa Blanára by sa situácia okolo vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka mala prenechať orgánom činným v trestnom konaní. “Znepokojuje ma, že dnes bez akýchkoľvek problémov máme vyšetrovateľov, prokurátorov aj tých, čo hneď vyjadria súd a nenecháme to na tých, ktorí majú konať,” povedal s tým, že dochádza aj k únikom informácií. Zároveň potvrdil, že nevie, z akých dôvodov bol novinár ešte pred vraždou lustrovaný. “Ak vyjdú na povrch informácie, ktoré sú predmetom vyšetrovania, čo by sa nemalo stať, toto by sme mali predovšetkým odsúdiť, poznamenal. Aj liberáli si uvedomujú, že dochádza k úniku informácií z vyšetrovania. “Myslím si, že vo vyšetrovacom tíme je veľa poctivých policajtov, ktorí majú pochybnosti o tom, či budú môcť viesť vyšetrovanie poctivo,” uzavrela podpredsedníčka liberálov. 

     

    - Reklama -