Nič mu nedarovali. Bruselský nihilistický byrokrat chce zlikvidovať európsku kultúru, zaznelo o človeku, ktorý navrhol vykopnúť Maďarov z EÚ

    0
    Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó (Autor: SITA)

    Niekoľko dní pred začiatkom neformálneho summitu EÚ v Bratislave vyzval totiž šéf luxemburskej diplomacie na vylúčenie Maďarska z tohto zoskupenia. “Ten, kto ako Maďarsko stavia ploty proti ľuďom utekajúcim pred vojnou alebo porušuje slobodu tlače a nezávislosť súdnictva, by mal byť dočasne alebo v prípade potreby navždy vylúčený z Európskej únie,” povedal Asselborn v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt.

    Szijjártó vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI zdôraznil, že Maďarsko vo svojich dejinách vždy ochraňovalo Európu a robí tak aj teraz. “Maďari 2. októbra v referende vyjadria svoj názor na ilegálnu migráciu, o bruselskom balíku utečeneckých kvót a o osobách typu Jeana Asselborna,” dodal maďarský minister.
    Podľa jeho slov majú Maďari právo povedať svoj názor i právo rozhodnúť o tom, s kým chcú žiť spolu a s kým nie. “Toto právo nemôže odoprieť žiadny bruselský či luxemburský byrokrat,” konštatoval Szijjártó.

    “Je zvláštne, že Asselborn a Jean Claude Juncker, ktorí pochádzajú z krajiny 'optimalizácie daní', hovoria o znášaní spoločného bremena, čo ale v našom ponímaní znamená, že Maďarsko má znášať bremeno za chyby iných,” formuloval šéf maďarskej diplomacie, podľa ktorého maďarská vláda toto odmieta.
    Asselborn sa v tejto súvislosti vyslovil aj za zmenu požadovanej jednomyseľnosti v zmluvách o EÚ: “Pomohlo by, keby sa pravidlá zmenili tak, že pozastavenie členstva krajiny EÚ si už nebude vyžadovať jednomyseľnosť”.

    Služobne najstaršiemu šéfovi diplomacie EÚ sa konkrétne nepáči, ako sa vláda premiéra Viktora Orbána stavia k utečencom. “S ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnou, sa zaobchádza skoro horšie než s divými zvieratami,” myslí si.

    “Ľudia ako Orbán môžu za to, že Európska únia sa vo svete javí ako únia, ktorá si navonok osobuje obranu hodnôt, ale vo vnútri už nie je schopná tieto hodnoty dodržiavať. A to sa deje v krajine, z ktorej v roku 1956 utiekli státisíce ľudí pred Sovietmi do Európy,” povedal Asselborn.

    - Reklama -