Neziskovka chce začať vyšetrovanie amerických demokratov. Mali sa spolčiť s Ukrajinou a hľadať špinu na Trumpa

    0
    Biely dom, sídlo a pracovisko prezidenta Spojených štátov amerických, Washington D.C. (Autor: SITA)
    Nezisková organizácia FACT tvrdí, že americkí demokrati porušili zákony USA, keď sa cez prostredníka snažili od ukrajinskej vlády získať nejaké očierňujúce materiály na Donalda Trumpa, a to cez lobistku ukrajinského pôvodu Alexandru Chalupovú. Mala od ukrajinských politikov získať informácie o bývalom šéfovi kampane prezidenta Trumpa Paulovi Manafortovi.
     
    FACT pripomína, že volebný zákon niečo také nedovoľuje, a chce sa obrátiť na federálnu volebnú komisiu. Sťažnosť má byť založená na zisteniach servera Politico, ktorý priniesol informácie o tom, že Chalupová sa stretla s poprednými predstaviteľmi ukrajinského veľvyslanectva vo Washingtone, aby ich požiadala o kompromitujúce informácie na Donalda Trumpa, resp. Paula Manaforta. Lobistka na to využila sieť kontaktov na politikov, novinárov či súkromného vyšetrovateľa na americkej i ukrajinskej strane.
     
    Demokrati sa bránia, že či už sa pani Chalupová niečoho dopustila, alebo nedopustila, ide o nezávislú osobu, ktorá pre demokratov oficiálne nepracuje. „Biely dom presadzuje tento príbeh, aby odvrátil pozornosť od snáh tímu Donalda Trumpa spolupracovať s nepriateľskou zahraničnou vládou, aby zasahovala do našich volieb,“ uviedla Adrienne Watsonová, tlačová hovorkyňa Demokratického národného kongresu.
     
    The Hill pripomína, že Trumpov volebný tím je vyšetrovaný pre údajné kontakty s Ruskom. V celej kauze mohol hrať úlohu aj Donald Trump mladší alebo Trumpov zať Jared Kushner.
     
    Celý článok v angličtine nájdete TU.
     
     
    - Reklama -