Neziskové organizácie vykastrovali tento rok v Bratislave viac ako tisíc mačiek

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    „V roku 2019 bol v spolupráci s dobrovoľníkmi z občianskeho združenia (OZ) Pomoc pouličným mačkám a z OZ Pomoc mačkám spolu s veterinárnym tímom zo šiestich kliník počas štyroch mesiacov realizovaný odchyt 1259 mačiek v rámci Bratislavy,“ uvádza tlačová správa Slobody zvierat.

    Dodávajú, že tieto mačky podstúpili kastráciu, očkovanie a veterinárnu prehliadku. Zranené mačky boli následne ošetrené a vrátené do pôvodného prostredia.

    „Najlepšie, čo môžeme pre voľne žijúce mačky spraviť, je odchytiť ich, vykastrovať, zaočkovať a navrátiť ich do pôvodného teritória,“ hovorí predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

    Tá dodáva, že je podľa jej informácií Bratislava jediným mestom, kde sa kastrácie robia v takomto rozsahu.

    Tie považuje za veľký prínos pre kontrolu populácie túlavých zvierat a tvrdí, že projekt môže byť inšpiráciou pre ostatné mestá, kde tieto projekty samospráva nevykonáva.

    Podľa neziskovej organizácie je kastrácia to najlepšie, čo sa môže pre voľne žijúce mačky urobiť.

    Dobrovoľníci sa vrátili na množstvo lokalít, kde v minulosti vykonávali kastračné aktivity a porovnávali zdravotný stav vykastrovaných a nevykastrovaných mačiek.

    „Nekastrované jedince vykazovali známky choroby, navyše mačky boli vyčerpané a vychudnuté, kocúry spravidla dobité. Na rozdiel od kastrátov, ktoré boli plné síl a už od pohľadu vo výbornej kondícii,“ uzatvára stanovisko Slobody zvierat.

    - Reklama -