Nezávislé vyšetrovanie na Slovensku neexistuje a razia v Moldave sa nemala vôbec stať, hovorí ombudsmanka Dubovcová

    0
    Ombudsmanka Jana Dubovcová. (Autor: youtube)

    Policajná razia v rómskej osade v Moldave nad Bodvou z roku 2013 rozvírila emócie bežných ľudí, ale aj médií. Polícia údajne pri zásahu prekročila hranice a zásah bol príliš brutálny. O tom ako pokračuje vyšetrovanie a aký má naň názor, sa vyjadrila ombudsmanka Jana Dubovcová v rozhovore pre portál denníka SME.

    „Základom problému je moje zistenie, že zásah v Moldave nebol nevyhnutný. To v demokratickom a právnom štáte znamená, že vôbec nemal byť. Použitie sily štátu voči fyzickej osobe, ak to nie je nevyhnutné, je v rozpore so základnými právami a slobodami ľudí,“ vyjadrila svoj názor k policajnej razii.

    Riešením sú kamery, tvrdí ombudsmanka

    Dubovcová sa vyjadrila aj na adresu celého vyšetrovania. Podľa nej Slovenská republika v súčasnosti nevie zabezpečiť nezávislé vyšetrovanie. „Vyšetrovanie takého policajného zásahu by mal viesť orgán, ktorý nie je nijakým spôsobom spojený s políciou ani s prokuratúrou. Štát doteraz nevie ľuďom zabezpečiť právo na nezávislé vyšetrovanie,“ hovorí.

    Ombudsmanka sa informovala aj o dĺžke vyšetrovania, ktoré malo byť oveľa rýchlejšie a porovnala ho aj s vlastným prieskumom. Tiež podčiarkla, že vyšetrovanie sa začalo až veľmi dlhý čas po zásahu.

    Dubovcovú prekvapilo, že polícia ignorovala niektoré jej návrhy, čím by sa vyšetrovací proces mohol zlepšiť, prípadne predísť podobným incidentom.

    „Vôbec sa nezačalo riešiť používanie kamier na policajných staniciach, čo som navrhovala ako prioritu. V prípade Moldavy som zisťovala aj to, čo sa dialo s ľuďmi, ktorých predviedli na políciu.

    Preto som navrhovala, aby polícia robila videozáznam, ako policajti vybavujú predvedené osoby. Ak môžu banky snímať vybavovanie svojich klientov, tak aj polícia v 21. storočí môže snímať zaobchádzanie s osobou, ktorú predviedla. Na tieto pripomienky doteraz nikto nereagoval,“ vysvetľuje ombudsmanka Jana Dubovcová.

    - Reklama -