Nezamestnanosť klesla pod päť percent. Vývoj nepotvrdzuje signály, že nastáva kríza, tvrdí Richter

    0
    Ján Richter prichádza na výjazdové rokovanie vlády Slovenskej republiky v Revúcej 12. februára 2019. (Autor: TASR)

    Miera evidovanej nezamestnanosti

    Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol ku koncu siedmeho mesiaca tohto roka 136.973 osôb. “Medzimesačne stav vzrástol o 347 osôb, medziročne sa znížil o 13.295, čo je o 8,85 % osôb menej,” vyčíslil v utorok generálny riaditeľ ÚPSVR Marián Valentovič.

    Miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla v júli tohto roka 6,07 %. “Medzimesačne vzrástla o 0,03 p. b., medziročne sa znížila o 0,53 p. b.,” spresnil Valentovič.

    Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol v siedmom mesiaci tohto roka 167.357 osôb. Medzimesačne vzrástol o 1345 osôb. “Medziročne sa stav znížil o 13.965 osôb, čo je o 7,70 % menej,” doplnil šéf ÚPSVR.

    V júli tohto roka bol medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenaný v štyroch krajoch, najvýraznejšie v Košickom. Rovnako v štyroch krajoch bol zaznamenaný medzimesačný nárast, najvýraznejšie v Bratislavskom kraji.

    Ku koncu júla bolo na úradoch práce voľných 93.866 pracovných miest. Medzimesačne počet voľných miest vzrástol o 446 miest. Najviac pracovných miest bolo v Bratislavskom kraji, najmenej ich bolo v Banskobystrickom kraji.

    Nepotvrdili sa signály, že nastáva kríza

    Minister práce Ján Richter (Smer-SD) skonštatoval, že je spokojný, že sa na trhu práce v júli neprejavili nejaké veľké negatíva z hľadiska počtu evidovaných nezamestnaných aj z hľadiska zamestnanosti.

    “Júl 2019 je úplne porovnateľný s júlom v minulom roku. Vývoj na trhu práce v minulom mesiaci zatiaľ nepotvrdzuje základné signály, ktoré vyslalo ministerstvo financií aj zamestnávatelia, že nastáva kríza,” vyhlásil Richter. Síce podotkol, že ekonomický vrchol bol asi dosiahnutý vlani.

    “Prognóza nejakých krízových rokov sa nedá úplne definovať, že by na Slovensku nastávala,” doplnil Richter s tým, že cieľom bude udržanie súčasného vývoja nezamestnanosti.

    Z evidencie úradov práce pritom ubudli dlhodobo nezamestnaní, medziročne ich z evidencie odišlo 13.282. Spomedzi nezamestnaných nad štyri roky ubudlo medziročne 9000 ľudí. “Tieto čísla sú stále veľmi pozitívne. Bol by som rád, keby pokles pokračoval,” dodal Richter.

     

    - Reklama -