Nezamestnanosť: Svet čaká čosi hrozné, píše prestížny denník

    0
    Robot Nao. (Autor: repro foto Youtube/ConradElectronicPL)

    Obzvlášť v ohrození sa môžu čoskoro ocitnúť vodiči kamiónov, účtovníci, robotníci v továrňach a úradníci. Práve tieto pracovné pozície by už čoskoro mohli nahradiť roboty, samoriadené automobily a rôzne druhy systémov.

    „Politická debata by sa mala presmerovať k tabuizovanej téme garancií sociálnych istôt pre rodiny, ktoré budú týmto trendom najviac zasiahnuté. Bude potrebné garantovať minimálnu mzdu. Prípadne vytvoriť plán na vytváranie pracovných miest v štátnom sektore v štýle tridsiatych rokov,” píše WP.

    „Automatizovaná bomba” by mohla podľa údajov poskytnutých firmou McKinsey a Co. “zneškodniť” až 45 % všetkých pracovných miest v súčasnosti existujúcich v Spojených štátoch. Celkovo by tak ľudia prišli o dva bilióny dolárov v mzdách. „Zatiaľ sme boli svedkami len začiatku veľkých zmien,” uvádza. V súčasnosti iba päť percent pracovných miest v americkej ekonomike môže byť plne automatizovaných, ale v blízkej budúcnosti by stroje mohli pôsobiť na 60 % pracovných miest a zastávať 30 % všetkej práce.

    Analytici z firmy McKinsey svoje závery prezentovali v štúdii, ktorú zverejnili minulý mesiac. Štúdia sa opiera o vládne dáta, ktoré mapujú nároky na viac ako 800 pracovných pozícií. Podľa ich záverov by 59 % všetkých aktivít vo výrobe mohlo byť čoskoro plne automatizovaných. Ešte vyššie je to číslo v pohostinstve a hoteliérstve, kde by mohlo byť plne automatizovaných 73 % pracovných miest.

    Zamestnanci pôsobiaci v sektoroch ako finančníctvo a poisťovníctvo by si mohli myslieť, že sa ich takýto problém netýka. Omyl. Ak by počítače mohli byť naprogramované tak, aby rozumeli ľudskej reči rovnako ako ľudia, 66 % pracovných miest v oboch sektoroch by zmizlo.

    Krajina, kde sa robotizácia ujala zatiaľ najviac, sú Japonsko a Nemecko. Spojené štáty nie sú však veľmi pozadu.

    „Najlepší spôsob, ako sa ochrániť pred dôsledkami nového trendu mechanizácie, by mal spočívať v dôkladnom plánovaní reakcie na túto hrozbu a toho, ako sa Američania postarajú o svoje rodiny a nájdu si zmysluplnú pracovnú činnosť,” píše WP.

    - Reklama -