Nezabila som! Kričala žena priamo na ulici, než jej odsekli hlavu mečom. Vitajte v Saudskej Arábii

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Praktizovanie trestu smrti v Saudskej Arábii vyvolalo medzinárodný poplach,” uvádza BBC a zmieňuje napríklad nedávno bičovaného blogera Raif Badawiho, ktorý si dovolil kritizovať islam. To sa stalo tento rok v januári.

    Rovnako tak sa ten istý mesiac objavilo video barmskej ženy, ktorá kričala “Nezabila som!” Až do momentu, keď jej odsekli hlavu. Mečom. Na ulici.

    Tento rok v Saudskej Arábii popravili zatiaľ asi 150 ľudí, medzi ktorými boli aj ľudia trestaní za prehrešky, za ktoré by si u nás vyslúžili napríklad len peňažnú pokutu alebo výchovný pohlavok. Podľa ľudskoprávnych aktivistov je tiež veľa súdnych procesov úplne “nefér”. “Je tu veľa špekulácií,” hovorí Adam Coogle z Human Rights Watch, ktorý monitoruje práve saudskoarabké tresty smrti.

    Saudská Arábia ale nemá na svedomí len samotné popravy. V marci po tom, čo nastúpil k moci kráľ Salman, začali Saudovia bombardovať Jemen, kde proti nim brojili Hútiovia, šiítska náboženská menšina. Nasledovala tiež každoročná púť do Mekky, pri ktorej tento rok zomrelo viac ako 1500 ľudí.

    Podľa jednej z teórií je za rastúcim počtom trestov smrti predovšetkým hrozba Islamského štátu a radikálny sunitský extrémizmus. “Skoro všetkých popravených odsúdili za vraždu či za drogové prečiny,” domnieva sa Coogle.

    Ďalšia teória tvrdí, že za tým je snaha regionálnych vodcov pôsobiť isto a tvrdo. Saudská Arábia totiž nie je jedinou krajinou Blízkeho východu, kde rastie počet trestov smrti. “Rozsudky smrti sú pomstou šiítskym demonštrantom, z ktorých niektorí boli mierumilovní a iní byť nemuseli,” tvrdí Coogle. “Je to jasný odkaz, že ak vyjdete do ulíc a vyzvete rodinu Saudov k boju, zaplatíte za to životom.”

    Dva konkrétne prípady potom vyvolali vlnu nevôle na medzinárodnej úrovni. Jedným z nich je Ali Al-nimrat, šiítsky demonštrant, ktorého na trest smrti odsúdili už vo svojich sedemnástich rokoch a údajne ho donútili priznať sa k zločinom, ktoré sám nespáchal.

    Druhým je potom Ashraf Fayadh, umelec a básnik, ktorého odsúdili na smrť za knihu básní, ktoré napísal pred niekoľkými rokmi. Podľa odborníkov OSN pre ľudské práva je tento rozsudok v priamom rozpore s medzinárodnou dohodou o ľudských právach.

    “Rozsudok smrti proti Fayadhovi je zatiaľ posledným príkladom nedostatku tolerancie ku slobode vyznania a pokračujúcou perzekúciou ľudí s otvorenou mysľou, ku ktorej v Saudskej Arábii dochádza,” hovoria umelci, ktorí sa postavili za Fayadha. Na Twitteri sa dokonca objavilo prirovnanie rozsudku k postupu Islamského štátu. Užívateľa, ktorý túto poznámku napísal, chcela Saudská Arábia žalovať.

    Nejde však o jediný problém s dodržiavaním ľudských práv, ktorý Saudovia majú. Tí sa však riadia právnym systémom založeným na práve šaría a odmietajú akúkoľvek kritiku. Zároveň sa v roku 2013 stali členom Rady OSN pre ľudské práva, čo u mnohých vyvoláva údiv a pochybnosti.

    “Ak ste v Rade OSN pre ľudské práva, tak ste povinní spĺňať najvyššie štandardy v dodržiavaní a ochrane ľudských práv,” myslí si Sevag Kechichian, saudský pracovník Amnesty International .

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -