Nevzdáme sa a nebojíme sa nikoho. Orbán sa Jobbiku bojí, vyhlásil hovorca maďarskej opozičnej strany

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    O zvolaní zjazdu rozhodol predseda Jobbiku Tamás Sneider po tom, čo v januári štátny kontrolný úrad ÁSZ zistil nezrovnalosti vo financovaní strany a rozhodol už o druhej vysokej finančnej pokute rádovo v stovkách miliónov forintov. Sneider uviedol, že delegáti zjazdu majú rozhodnúť o možnosti zrušenia strany, alebo o pokračovaní “národného odporu”.

    Szilágyi po zjazde pripomenul, že Jobbik bol uplynulých desať mesiacov vystavený útokom vládnucej strany Fidesz. Zdôraznil, však, že Jobbik sa v tomto období posilnil: vzniklo 44 nových organizácií strany a pribudlo 400 nových členov. “Nevzdáme sa a nebojíme sa nikoho. Musíme byť rozumní, pretože bojujeme proti diktatúre,” zhrnul Szilágyi závery zjazdu. Zdôraznil, že premiér Viktor Orbán sa Jobbiku bojí.

    Podľa jeho slov májové voľby do Európskeho parlamentu ukážu, či je možné Jobbik zakázať. “Ak dostaneme veľa hlasov, tak nie. V tomto zápase je pravda na našej strane,” dodal. Szilágyi tiež informoval, že zjazd určil krátkodobé a dlhodobé ciele Jobbiku. Krátkodobými sú v nadchádzajúcich desiatich mesiacoch posilnenie strany formou zdvojnásobenia počtu miestnych organizácií a ďalšieho rozširovania členskej základne. Z dlhodobých cieľov vyzdvihol obnovenie strednej vrstvy, ktorú podľa neho Orbánova vláda zlikvidovala. 

    K spolupráci s ďalšími opozičnými subjektmi Szilágyi povedal, že je potrebná v konkrétnych záležitostiach, pričom ale Jobbik má podobné ciele, preto dokáže spolupracovať jedine so stranou Politika môže byť iná (LMP). V konkrétnych otázkach však Jobbik nevylučuje kooperáciu ani s inými opozičnými stranami.

    Na pokusy úplne zlikvidovať stranu sa Jobbik podľa Szilágyiho pripravuje úpravou stanov. Scenár pre prípad zrušenia strany ale neexistuje. Pôvodne krajne pravicová strana Jobbik, kedysi známa antisemitskými názormi, sa v posledných rokoch posunula smerom k politickému stredu a zmiernila svoje radikálne postoje. Štátny kontrolný úrad už udelil pokuty viacerým opozičným stranám, neboli však také vysoké ako v prípade Jobbiku.

    - Reklama -