Nevieme ponúknuť obsah, tak sa zaoberáme formou, hovorí Radičová na margo Ficových vyhlásení o jadre EÚ. Priznáva, že dodnes má so Sulíkom spor

    0
    Profesorka sociológie a bývalá premiérka Iveta Radičová (Autor: SITA)

    „Únia môže byť životaschopný organizmus, čo jej možno vyčítať, je, že sa vždy spamätá, až keď je problém. Ale nie sme aj my sami takí?“ hovorí v rozhovore na sme.sk bývalá premiérka, dnes dekanka Iveta Radičová.

    Debata o európskom jadre, o ktorom v poslednom období veľmi často hovorí predseda vlády Robert Fico, podľa nej nerieši podstatu. „Nebudem sa baviť, či jadro, alebo jadierko! Jadro čoho? Keď nevieme ponúknuť obsahové riešenie, tak sa začneme zaoberať formou. Či rýchlo, alebo rýchlejšie, ale čo má ísť rýchlo a čo rýchlejšie, to nechávame pod stolom, lebo to nechceme alebo nevieme pomenovať,“ upozorňuje Radičová.

    Podľa jej slov musíme pomenovať najmä to, že ekonomický model, v ktorom sme žili päťdesiat rokov, je vyčerpaný. „Že nás čaká vážna transformácia, analogicky ako v 70. rokoch,“ tvrdí Radičová. „Spomínam si na to, keď sa viedla podobná debata. V 90. rokoch sme si vyberali medzi Klausovou šokovou terapiou a slovenskou tzv. pozvoľnou cestou. Ale veď o tom to vôbec nebolo,“ prízvukuje.

    Predseda vlády Robert Fico v poslednom období čoraz častejšie a dôraznejšie hlása, že Slovensko musí byť súčasťou jadra Európskej únie. Na snímke s predsedom Európskej komisie Jean-Claudom Junckerom (vpravo) Zdroj: TASR

    „Na Slovensku to bolo o zrušení kupónovej privatizácie, zamestnaneckých akcií a nahradenie divokou privatizáciou. A tá išla rovnako, ak nie rýchlejšie ako Klausova reforma. Takže nešlo o rýchlo a rýchlejšie, ale o úplne odlišný obsah,“ hovorí Radičová. A čo to znamená pre dnešok? „Že sa nemáme baviť o tom ako, ale čo! Čo budú spoločné politiky a čo národné,“ vysvetľuje.

    „Premiér hovorí o jadre. Zároveň si chce udržať svoju stranícku parketu, aj keby mal hádzať na kritikov dva kamene. Pozrite, my dodnes máme s Richardom Sulíkom spor. Tak, ako je medzi ekonómami spor, je medzi politológmi,“ priznáva expremiérka. Ale prízvukuje, že to je spor o budúcnosti Slovenska. „Nie spor o tom, ako si udržať moc,“ objasňuje.

    - Reklama -