Nevieme dobre rozoznávať utečencov od migrantov, vraví prezident

    0
    Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky (Autor: ReproFoto: facebook)

    Ako hlava štátu uviedla, zavládla všeobecná zhoda, že súčasná utečenecká kríza je najväčšou od 2. svetovej vojny. Kiska však zdôraznil, že kríza sa týka aj iných krajín – Turecka, Jordánska či Libanonu, ktorý má päť miliónov obyvateľov a stará sa o milión sýrskych utečencov. „Naozaj si majú naši občania a celý svet myslieť, že Európa je projekt vybudovaný len na dobré časy?“ pýtal sa s tým, či naozaj môže milión či dva ľudí utekajúcich pred vojnou a násilím ohroziť najbohatšiu časť sveta, ktorá má ambíciou byť politickou a ekonomickou veľmocou. 

    Prezident vo svojom prejave varoval pred sebeckosťou, ale aj nárastom extrémizmu v Európskej únii. „Čo vidíme, je návrat rétoriky, ktorá rozdeľuje Európu na západ a východ, na staré a nové členské štáty,“ uviedol s tým, že táto zmena ho znepokojuje. Ako skonštatoval, zdá sa, že v Európe sú krízy na dennej báze a mimoriadne summity už akoby neboli ani mimoriadne. Zároveň však podľa Kisku nemôžeme krízu podceňovať. „Nepodceňujem túto krízu, je to naozaj vážna výzva – humanitárna, bezpečnostná, ekonomická a určite aj morálna. Takisto nepodceňujem, že je vážny problém to, že nevieme chrániť naše hranice. A nepodceňujem fakt, že nevieme dobre rozoznávať utečencov od migrantov,“ priznal prezident. Musíme sa vrátiť k idei slobodnej Európy založenej na solidarite, humanizme, myslí si prezident. 

    Vďaka vstupu do Európskej únie sa krajiny V4 pripojili k západu, pričom do tohto procesu investovali mnoho energie, museli prejsť reformným procesom. „Som presvedčený, že aj zakladatelia V4 na toto mysleli, veriac, že nikdy nedovolíme, aby sa tmavá minulosť rozdelenia vrátila,“ uviedol Kiska. Zároveň si myslí, že by bolo proti zdravému rozumu, aby stredná Európa bola problémovou časťou Európy. Nikdy nebolo otázkou, či je v našom najlepšom záujme pevne patriť do Únie, pripomenul Kiska. Nepochybovali o tom „ani vlády, ani relevantné politické strany, ani väčšina občanov,“ uviedol. „Silná a úspešná Európska únia je v našom najlepšom záujme,“ skonštatoval a dodal, že môžeme všetko stratiť, ak neistota a pesimistické scenáre zvíťazia. Prezident hovoril aj o blížiacom sa predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie. Vtedy máme podľa neho šancu ukázať našim partnerom, že stojíme na strane Európskej únie.

    - Reklama -