Neuznané Kosovo v UNESCO? Pretláčajú ho mocné krajiny

    0
    Kosovská vlajka (Autor: SITA)

    Takéto rozhodnutie je pošliapaním medzinárodného práva a spravodlivosti, povedal Djurič pre agentúru Tanjug. Srbsko podľa jeho slov nezoslabí svoje diplomatické úsilie, ktorým chce zabrániť prijatiu Kosova do UNESCO. Zdôraznil, že žiadny hlas nemôže zmeniť históriu, vymazať pamäť srbského ľudu alebo zmeniť jeho identitu.

    ,,Naše imperiálne lavry, naše kláštory a ďalšie sväté miesta v Kosove nebudú o nič menej naše. Naši ľudia spolu s mníchmi a kňazmi srbskej pravoslávnej cirkvi budú naďalej chrániť naše posvätnosti tak, ako to robili po všetky tie stáročia,” dodal Djurič.
    Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič už v auguste varoval pred prijatím Kosova do UNESCO.

    ,,Ak teraz vstúpi Kosovo, nabudúce to bude nejaký iný región, ktorý nie je uznaný Organizáciou Spojených národov. Preto je dôležité, aby UNESCO neotváralo Pandorinu skrinku. Pokiaľ ide o nás, nič nás už neprekvapí. Nebolo by to po prvý raz, čo by bolo porušené medzinárodné právo a zákonnosť,” konštatoval šéf srbskej diplomacie a zdôraznil, že Belehrad urobí všetko preto, aby k tomu nedošlo.
    Dačič povedal, že keď Kosovo so svojou žiadosťou o členstvo v kultúrnej organizácii neuspelo v OSN, poslalo ju priamo do UNESCO. Konečné rozhodnutie v tejto veci by malo padnúť v novembri.

    - Reklama -