Neuveriteľný povolebný pat v Rakúsku. Výsledok prezidentských volieb 50 % ku 50 %. Vieme, čo rozhodne

    0
    Rakúske prezidentské voľby. (Autor: Hans Štembera)

    Kandidát pravicovej populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer i jeho súper, bývalý šéf rakúskych Zelených Alexander Van der Bellen získali po 50 percent hlasov, ukazuje prognóza inštitútu SORA pre verejnoprávnu televíziu ORF, založená na sčítaní 97 percent dnes odovzdaných hlasov a zahŕňajúca aj odhady výsledkov hlasovania poštou.

    Kto zvíťazil, tak bude jasné až v pondelok po zrátaní hlasov odovzdaných poštou. Pre dnešné voľby úrady vydali rekordných 900 000 volebných preukazov, čo predstavuje približne 14 percent z celkového počtu oprávnených voličov. Pomocou týchto preukazov môžu Rakúšania hlasovať aj poštou a podľa miestnych médií sa očakáva, že platných hlasov zaslaných týmto spôsobom bude okolo 700 000.

    Večer po zatvorení volebných miestností je jasné len to, že záujem o hlasovanie sa oproti prvému kolu výrazne zvýšil. Účasť sa vyšplhala na takmer 72 percent.

    Obaja potenciálni prezidenti boli vzhľadom na veľmi tesné výsledky zatiaľ zdržanliví. Van der Bellen vyjadril opatrný optimizmus, pokým Hofer ešte žiaden komentár neposkytol.

    Celkovo podľa doteraz známych výsledkov sčítania platí, že Hofer dominoval vo vidieckych oblastiach či vo svojej rodnej spolkovej krajine Burgenland,zatiaľ čo Van der Bellen bodoval v mestách – zvíťazil napríklad vo Viedni, Grazi, Linzi, Salzburgu, Klagenfurte, Bregenzi i St. Pöltene, píše agentúra APA.

    Nástupca spolkového prezidenta Heinza Fischera, ktorý po dvoch šesťročných funkčných obdobiach už znova nemohol kandidovať, sa ujme úradu 8. júla.

    - Reklama -