Neuveriteľná tragédia! Až 50 mŕtvych utečencov natlačených v dodávke pri slovenských hraniciach

    0

    Dodávku s nelegálnymi migrantmi odhalila rakúska polícia na východe krajiny pri obci Parndorf, ktorá je obľúbeným miestom nákupov viacerých Slovákov. Utečenci, ktorých namiesto tovaru prevážali v nákladnom priestore, však cestu v neľudských podmienkach neprežili. Podľa informácií, ktoré priniesol portál HNonline.sk, vozidlo patrilo pašerákom ľudí. Opustené nákladné auto našli policajti na diaľnici neďaleko mestečka Neusiedl am See.

    Vodič auta z miesta činu údajne ušiel a pátra po ňom polícia. Rakúske spravodajské portály sa odvolávajú na informácie z policajného zboru a zhodne tvrdia, že v aute bolo až 50 tiel. Všetci sa s najväčšou pravdepodobnosťou v stiesnených priestoroch udusili. Dodávka, v ktorej rakúska polícia našla desiatky mŕtvych utečencov, v minulosti patrila slovenskej firme Hyza. Spoločnosť produkuje hydinové výrobky a je členom skupiny českého ministra financií Andreja Babiša Agrofert, do ktorej patrí aj portál HNonline.sk, či iDNES.cz.

    Zábery z miesta tragédie si môžete pozrieť TU

    Riaditeľ rakúskej polície na tlačovej konferencii na otázku portálu Bild uviedol, že mŕtvych bolo v dodávke 20 až 50. Presný počet obetí však zatiaľ nie je známy a viac informácií prinesie až vyšetrovanie celého incidentu. Na adresu pašerákov ľudí, ktorí tragédiu spôsobili, rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová uviedla, že „musíme proti nim uplatniť nulovú toleranciu“.

    Aj keď sú fotografie dodávky, v ktorej našli mŕtvych utečencov, vyrastrované, je z nich rozpoznateľné logo slovenskej firmy Hyza. Vedenie spoločnosti však pre portál HNonline.sk uviedlo, že toto nákladné auto Hyza predala pred deviatimi mesiacmi. „S veľkou pravdepodobnosťou ide o auto, ktoré sme predali. Týchto typov áut máme šesť a podľa satelitného systému sú v tejto chvíli všetky na Slovensku. Hyza navyše do Rakúska vôbec nevyváža,“ uviedol Karel Hanzelka, hovorca skupiny Agrofert, pod ktorú Hyza patrí.

    Nákladné auto malo maďarské evidenčné čísla

    Podľa informácií slovenského ministerstva vnútra mala dodávka, v ktorej rakúski policajti našli udusených utečencov, maďarské evidenčné čísla. Podľa šéfa rakúskeho rezortu vnútra Wolfganga Brandstettera je pašovanie migrantov v súčasnej situácii bezohľadné a ide o závažnú trestnú činnosť. „Európa bude tomuto problému musieť dôsledne čeliť,“ uviedol  Brandstetter.

    - Reklama -