Neúspešní žiadatelia sa pustili do Plavčana: SNS bezškrupulózne stranícky riadi ministerstvo. Sme sklamaní. Bolo to nekvalifikované

    0
    Peter Plavčan (Autor: TASR)

    Ministerstvo školstva čelí v posledných dňoch kritike za prerozdeľovanie peňazí z eurofondov, ktoré pochádzajú z operačného programu Výskum a inovácie. Celkovo sa môže prerozdeliť viac ako 2,2 miliardy eur, pričom ministerstvo školstva prerozdeľuje časť týchto peňazí cez Výskumnú agentúru, ktorá pod nich patrí.

    Dve najväčšie výzvy od Plavčanovho rezortu zhŕňali takmer 600 miliónov eur. Jedna sa týkala dlhodobého strategického výskumu, kde neuspeli hlavne veľké univerzity, pričom pri druhej výzve s názvom podpora priemyselných výskumných vývojových centier dostali dotácie aj niektoré pochybné firmy.

    Problém bol v tom, že mnohé firmy si ešte v poslednej chvíli pozmeňovali podmienky tak, aby splnili kritériá. Milióny tak dostali aj firmy, ktoré mali v predchádzajúcom roku minimálne tržby, napríklad firma BETA Biotech dostala dotáciu štyri milióny eur, aj keď jej tržby boli za minulý rok okolo 14-tisíc eur. Celý proces rozdeľovania peňazí tak už preveruje aj Európska komisia a ministerstvo. Opozícia však stále trvá na odvolaní ministra Plavčana. Viac sa dočítate TU a TU.

    Chceli skúmať účinky elektromagentického poľa na nádorové ochorenia – neuspeli

    Medzi neúspešnými žiadateľmi boj aj Výskumný ústav spojov, ktorý s partnermi zo SAV, Univerzity Komenského či Žilinskej univerzity neuspel o dotáciu takmer 24 miliónov eur na „výskum účinkov selektívneho a nízkoúrovňového elektromagnetického poľa na priebeh nádorových ochorení a zdravie obyvateľstva“.

    Generálny riaditeľ spoločnosti Jozef Pavlík nám povedal, že je veľmi sklamaný z neschválenia projektu, pričom to vyjadril aj osobným listom Plavčanovi, Petrovi Pellegrinimu ako podpredsedovi vlády pre investície, ale aj riaditeľovi Výskumnej agentúry Rastislavovi Belianskemu, ktorého tam minulý rok v máji dosadil súčasný minister školstva.

    „Projekt bol spracovaný na vysokej odbornej úrovni konzorciom zloženým z významných slovenských vedecko-výskumných pracovísk. Tento projekt je jedinečný nielen zo slovenského, ale aj európskeho a celosvetového hľadiska. Neschválením financovania tohto projektu prichádza Slovensko o významný celospoločenský prínos v oblasti ochrany zdravia svojich obyvateľov,“ povedal nám sklamaný Pavlík.

    Zníženie bodov bolo nekvalifikované, kritizuje UKF

    Požadovanú dotáciu skoro 12 miliónov eur nedostala ani Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Ich šesťročný výskumný projekt bol zameraný na ekosystém na Slovensku v spolupráci s ďalšími piatimi organizáciami.

    „Na príprave projektu sa zodpovedne viac než pol roka podieľal tím najlepších pracovníkov zo všetkých spolupracujúcich organizácií. Niekoľkokrát sme dopĺňali materiály na základe dodatočných pokynov. O to väčšie bolo naše sklamanie v podobe rozhodnutia o neschválení projektu. Zníženie bodov v jednotlivých položkách považujem za nekvalifikované,“ hovorí rektor univerzity Ľubomír Zelenický s tým, že doteraz nedisponujú komplexnou informáciou, ktoré projekty boli vlastne komu schválené.

    Peniaze na materiálový výskum a nanotechnológie v hodnote okolo 39 miliónov nepridelili ani Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Výskumný projekt hodnotil lekár-internista Daniel Pella.

    Prorektor UK hovorí o bezškrupulóznom straníckom riadení ministerstva

    Neuspela ani naša najväčšia univerzita Univerzita Komenského, ktorá žiadala 40 miliónov na výskum v súvislosti s nádorovými ochoreniami. „Základný rámec projektu vyplýva z analýzy súčasného stavu biomedicínskeho výskumu a vývoja v oblasti onkologických ochorení. Koncepcia projektu vychádza z najaktuálnejších poznatkov súčasnej vedy a jej excelentnosť spočíva v prístupe k zmene zabehnutých systémov diagnostiky a liečby zhubných nádorových ochorení,“ píše sa v popise projektu.

    „Vnímam to, samozrejme, veľmi negatívne, a to nielen vo vzťahu k našej univerzite, ale aj v širšom kontexte: veď na rozdiel od viacerých účelovo pozakladaných subjektov ani jedna z organizácií, ktorých bytostným poslaním je vykonávať výskum, teda univerzity a akadémia vied, so svojimi žiadosťami nepochodili,“ hovorí prorektor Univerzity Komenského Vincent Múcska s tým, že ide o inštitúcie, ktoré u nás majú s vedeckou a výskumnou činnosťou najbohatšie skúsenosti, najväčšie kapacity a najlepšie výsledky v tejto oblasti.

    Múcska nesúhlasí ani s hodnotením ich projektu a s vedením ministerstva školstva nominantmi Slovenskej národnej strany. „Zdôvodnenia k zamietnutiu našich žiadostí, ktoré nám príslušné orgány poslali, sú podľa môjho názoru totiž vágne a nedostatočné. Podozrenia, ktoré sa v súvislosti s procesom výberu úspešných uchádzačov objavili, zrejme nie sú neopodstatnené. Okrem neprehliadnuteľných indícií o súčasnom bezškrupulózne straníckom riadení ministerstva ich podľa mňa umocňuje aj historická skúsenosť s nominantmi SNS, ktorí stáli na čele ministerstva školstva za ostatných dvadsaťpäť rokov,“ uzavrel prorektor univerzity.

    Výskumný ústav zváračský sa bráni

    Na projekt dlhodobého strategického výskumu v oblasti nových materiálov a výrobných technológií pre zabezpečenie udržateľnosti oceliarskeho priemyslu na Slovensku žiadal Výskumný ústav zváračský skoro 20 miliónov eur. Jeden z hodnotiteľov bol kradiológ Ján Fedačko, ktorý však svoj postup obhajuje. Viac sa dočítate v exkluzívnom rozhovore TU.

    „V rámci Operačného programu Výskum a inovácie sme podali celkovo 12 projektov z toho iba jeden ako žiadateľ, zvyšné ako spolužiadateľ. Úspešných bolo nakoniec päť projektov, v ktorých vystupujeme ako spolužiadateľ a sedem projektov bolo zamietnutých, čo rešpektujeme,“ povedal nám Peter Romaňak z Výskumného ústavu zváračského, pričom zdôraznil, že všetky ich projekty boli pripravované dlhodobo a v spolupráci s významnými priemyselnými podnikmi na slovenskom trhu.

    V súvislosti s Výskumným ústavom zváračským sa objavili aj pochybnosti s Petrom Klamom, ktorý sedí v predstavenstve spoločnosti a zároveň bol aj jedným z hodnotiteľov projektov. Šéf firmy Prefa Alfa František Zvrškovec prišiel pred pár dňami s informáciou, že od neho hodnotiteľ Peter Klamo pýtal „všimné“ v sume 20 percent z hodnoty celého projektu, teda 1,4 miliónov eur. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý vidí z tohto dôvodu možné porušenie zákona. Viac sme o tom písali TU.

    Výskumný ústav zváračský však všetky obvinenia odmieta a sám ukazuje prstom na podnikateľa Zvrškovca s tým, že stoja za Petrom Klamom, ktorý podal trestné oznámenie na Františka Zvrškovca a pripravujú občiansko-právnu žalobu za poškodzovanie dobrého mena spoločnosti. Viac sme o tom písali TU.

    - Reklama -