Netanjahuov hlavný súper Benny Ganc uznal volebnú porážku

    0
    Benjamin Netanjahu počas tlačovej konferencie v Jeruzaleme 28. februára 2019. (Autor: TASR)

    Takmer úplné volebné výsledky avizujú tesné víťazstvo Benjamina Netanjahua, ktorý bude zrejme opäť poverený zostavením vlády a stane sa tak najdlhšie slúžiacim izraelským premiérom.

    Ganc, líder centristickej aliancie Modrá a Biela, podľa vlastných slov Netanjahuovi k víťazstvu telefonicky nezablahoželal. Podľa vlastných slov však “akceptoval rozhodnutie národa”. 

    V podobnom zmysle sa vyjadril aj Jair Lapid, ďalší z lídrov aliancie Modrá a Biela, ktorá spoločne vytvorili tri centristické strany. “Toto kolo sme nevyhrali, rešpektujeme voličov,” povedal Lapid podľa agentúry DPA. 

    Ganc a Lapid zároveň prisľúbili, že budú naďalej postupovať spoločne a že ich aliancia sa napriek volebnej porážke nerozpadne. Zdôraznili, že budú na pôde parlamentu bojovať proti Netanjahuovej strane Likud. 

    Prvé odhady výsledkov po uzatvorení volebných miestností v utorok avizovali veľmi tesné víťazstvo aliancie Modrá a Biela. Takmer úplné volebné výsledky však signalizujú, že tesnú väčšinu v parlamente budú mať Netanjahu a jeho spojenci. 

     

    - Reklama -