Netanjahu: Zákon pomáha zamedziť nekontrolovateľný vstup Palestínčanov do Izraela

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Autor: SITA)

    Netanjahu ubezpečil, že zákon občanom neubližuje a bol potrebný na to, aby “pre ďalšie generácie zabezpečil budúcnosť Izraela ako štátu židovského národa”.

    Sobotňajšie protestné zhromaždenie zorganizovala nábožensko-etnická komunita drúzov. Drúzovia, ako aj ďalšie menšiny v Izraeli majú obavy, že novoprijatý zákon zhorší ich postavenie v izraelskej spoločnosti a urobí z nich občanov druhej kategórie. 

    Príslušníci drúzskej komunity sú pritom známi svojou lojalitou k štátu, v izraelskej armáde slúžia na vlastnú žiadosť a mnohí z nich sa vypracovali na vysoké pozície nielen v ozbrojených silách, ale i v politike.

    Netanjahu povedal, že “hlboké prepojenie s príslušníkmi drúzskej komunity” je nevyhnutné a že ministerský výbor “tento vzťah i dané záväzky” zlepší.

    Netanjahu ďalej podľa agentúry DPA uviedol, že príslušný zákon poskytol prostriedky na to, aby zabránil Palestínčanom získať v tomto židovskom štáte trvalý pobyt. “Tento zákon pomáha zamedziť pokračujúci nekontrolovateľný vstup Palestínčanov do Izraela,” dodal.

    Kontroverzný zákon o národnom štáte schválili poslanci Knesetu 19. júla počtom hlasov 62 k 55. Zákon nekritizujú len príslušníci národnostných menšín, ale aj mnohí izraelskí Židia vrátane prezidenta Reuvena Rivlina.

    - Reklama -