Neťahajte leva za chvost. Hrozí drsné vyhrotenie situácie v Sýrii. A nielen tam

    0
    Izraelský tank na okupovaných Golanských výšinách (Autor: SITA)

    Nočná operácia izraelskej armády mala podľa jej vyjadrenia za cieľ jednotky Quds iránskych Revolučných gárd v Sýrii a tiež sýrsku protivzdušnú obranu. Podľa sýrskej armády sa väčšinu striel izraelskej armády podarilo zostreliť, no podľa britskej organizácie, ktorá sa venuje ľudským právam v Sýrii, jedenásť prorežimových bojovníkov zabili, zatiaľ čo ruské zdroje hovoria o štyroch zabitých a 30 zostrelených strelách. Útoky boli podľa izraelského denníka The Jerusalem Post reakciou na strely odpálené zo Sýrie jednotkami Quds do Golanských výšin.

    Izraelská armáda celú vec zdôvodnila v sérii príspevkov na Twitteri. Na fotke je údajná raketa, ktorú odpálili do severnej oblasti Golanských výšin a zostrelil izraelský systém protiraketovej obrany. Neskôr pribudlo aj video, ktoré zrejme nakrútili lyžiari v oblasti, kde je raketu vidieť.

     

     

     

     

     

    Zdroj: Twitter / Israel Defense Forces

    V ďalšom príspevku izraelská armáda informuje, že začala útočiť na jednotky Quds v Sýrii, a varuje sýrsku armádu pred nepriateľskými činmi proti izraelskému územiu alebo silám.

     

     

    Zdroj: Twitter / Israel Defense Forces

    Za ciele izraelskej odvety armáda označila sklad munície, vojenské stanovište na damaskom letisku, základňu iránskej rozviedky a výcvikový tábor iránskych síl. Aj napriek varovaniu pre sýrsku armádu boli proti Izraelčanom nasadené strely zem-vzduch, takže na zoznam cieľov podľa armády pribudli aj batérie protivzdušnej obrany sýrskych síl.

     

     

    Zdroj: Twitter / Israel Defense Forces

    Podľa ďalších dvoch príspevkov sa vraj Irán „zakopáva“ v Sýrii, čím podľa IDF ohrozuje Izrael a stabilitu v regióne. Sýrsky režim je vraj zodpovedný za všetko, čo sa na jeho území deje, teda aj za odpálenie striel na izraelské ciele. Izraelská armáda uisťuje, že bude ďalej postupovať tak, aby bránila Izrael a jeho občanov.

     

     

     

     

    Zdroj: Twitter / Israel Defense Forces

    O tom, ako na útoky zareagovali iránski predstavitelia, informoval denník The Jerusalem Post. Podľa tohto denníka varoval Irán aj premiér Benjamin Netanjahu s tým, že izraelské sily budú útočiť, kým budú v Sýrii iránske jednotky. „Hovorím vám, rýchlo odtiaľ vypadnite. Neprestaneme útočiť,“ uviedol Netanjahu. Odpoveď iránskeho veliteľa Revolučných gárd Mohammada Aliho Jafariho nebola o nič prívetivejšia. Izrael sa vraj bude báť dňa, keď ho zasiahnu riadené strely Iránu a pomsta za krv utláčaných moslimov, ktorú Izrael prelial, bude dokonaná.

    Slová premiéra sú vraj smiešne a veliteľ zdôraznil, že Irán ponechá všetkých vojenských a revolučných poradcov v Sýrii, rovnako ako vybavenie a zbrane, aby „vycvičil a posilnil sily islamského odporu a utláčaného sýrskeho ľudu“. „Buďte si istý, že vaše smiešne hrozby neberieme vážne,“ dodal vraj Jafari v reakcii na Netanjahuove slová. „Neťahajte leva za chvost,“ podotkol nakoniec podľa denníka The Jerusalem Post. Veliteľ vzdušných síl si potom podľa denníka takisto neodpustil komentár. Irán je podľa neho pripravený na rozhodujúcu vojnu s Izraelom, ktorá ukončí útoky IDF na sýrske územie. „Naše ozbrojené sily sú pripravené na vojnu, ktorá skončí drvivou deštrukciou Izraela. Sme pripravení na deň, keď uvidíme koniec Izraela,“ povedal podľa médií.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -