Nesprávajme sa ako vazali Američanov, udrel Juncker do Trumpa

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)
    Juncker sa rozhodol poučiť Trumpa, že nemôže len tak jednoducho odstúpiť od dosiahnutých a podpísaných dohôd. Prezidenta USA varoval, že proces odstúpenia od takejto dohody potrvá tri až štyri roky. Nechýbala pritom narážka na to, že Trump zrejme nepochopil, ako takéto medzinárodné dohody fungujú. 
     
    Klimatická dohoda vstúpila do platnosti v novembri 2016. „Američania nemôžu len tak odstúpiť od dohody o ochrane klímy. Toto nastavenie, že ja som Trump, ja som Američan, Amerika v prvom rade a ja odstupujem od dohody, to sa jednoducho nestane,“ povedal Juncker rozhodne. 
     
    Do Junckerovho prejavu sa ozval aj smiech, keď šéf EK hovoril, ako sa Trumpovi snažili dôležitosť dohody vysvetliť. „Snažili sme sa to Trumpovi vysvetliť v jasných nemeckých vetách v Taormine,“ vyhlásil Juncker a mikrofóny zachytili smiech ľudí v sále. 
     
    „Zákon je zákon a ten sa musí dodržiavať. Nie všetko, čo je zákon a nie všetko, čo je medzinárodná dohoda, musí byť falošná správa a s tým sa musíme zmieriť,“ uviedol šéf EK v odkaze na Trumpove vyjadrenia o údajne falošných správach, ktoré o ňom vraj šíria niektoré médiá. „Som proti tomu, aby sme sa správali ako vazali Američanov,“ dodal s tým, že ak USA odstúpia od dohody, EÚ by sa mala postaviť na odpor a povedať, že to tak nejde. 
     
     
    - Reklama -