Nesplnené sľuby a chybná Ficova taktika? Učitelia chcú, čo nedostali pred rokmi

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Nespokojní učitelia totiž ohlásili veľký štrajk už v novembri 2012. Teda krátko po nástupe vlády Smeru. Nakoniec však po Ficovom zákroku školské odbory zo štrajku vycúvali. Komentátor pripomína, že staronový premiér si vtedy zavolal šéfa školských odborov Pavla Ondeka, ktorý po stretnutí oznámil, že od štrajku odstupuje. Odborársky bos tak spravil bez toho, aby vláda učiteľom splnilna jedinú požiadavku.

    Až neskôr sa ukázalo, že Fico a Ondek nie sú rivali, ale spojenci. Šéf školských odborov Ondek v roku 2010 kandidoval za Smer v komunálnych voľbách. Po voľbách sa stal poslancom za Smer. A zástupcom starostu Raslavíc, ktorý bol tiež zvolený s podporou Smeru,“ tvrdí Daniš.

    Učitelia v roku 2012 požadovali zvyšovanie platov tak, aby dosahovali 1,2- až 1,6-násobok priemerného platu na Slovensku. Snahu o dosiahnutie 1,2-násobku deklaroval bývalý minister školstva Dušan Čaplovič, ako aj súčasný minister Juraj Draxler.

    A kam sa učitelia dostali od roku 2012 do roku 2016? Nikam. Platy im síce mierne rástli (raz o päť percent, potom o štyri). Z pôvodných požiadaviek sa však nesplnilo vôbec nič. Platy učiteľov v roku 2016 nie sú ani len na začiatku intervalu 1,2- až 1,6-násobku priemernej mzdy. Sú stále pod ním,“ dodáva Daniš.

    Celý komentár nájdete TU.

    - Reklama -