Nesmieme viesť štatistiky o Rómoch. Sme domýlení ľudskoprávnymi aktivistami. Nechceme byť vo vláde, aby sme sa páčili „kaviarnikom“, odkazuje Sulík

    0
    Richard Sulík (Autor: Reprofoto: Facebook)

    „Aby som bol presný a najmä politicky korektný, predstavíme návrh na riešenie ´sociálne vylúčených spoločenstiev´ (SVS). Samozrejme, že sa bude týkať všetkých SVS, napríklad aj takého Pentagónu v Bratislave, ale faktom ostáva, že takmer všetky SVS sú rómske osady. To však neplatí naopak, zďaleka nie všetci Rómovia žijú v osadách,“ píše Sulík v úvode svojho blogu na stránke Denníka N.

    Návrh má byť založený na poskytnutí vzdelania deťom a práce dospelým. „Som za to, aby štát zobral peniaze, v prvom rade eurofondy, ale aj peniaze daňovníkov, a investoval ich do vzdelávania detí z osád. Je to rozhodne lepšia investícia, ako im stavať domy a byty,“ vyjadril svoje presvedčenie europoslanec, podľa ktorého saskárska reforma ide ďalej ako všetky doterajšie opatrenia.

    Ucelený návrh strana predstaví „určite ešte túto jeseň“. Súčasťou budú aj dobrovoľné a bezplatné sterilizácie pre rodičov štyroch detí. Alebo troch, ak má rodič viac ako 35 rokov. „Prekvapuje ma hysterická a iracionálna diskusia, ktorá okolo tohto návrhu vznikla,“ neodpustil si Sulík. K dobrovoľnosti uviedol, že sterilizácie sú u nás povolené a jediná zmena je teda v bezplatnosti.

    „Už dlho kladieme otázku, čo má urobiť žena, ktorá má štyri deti, vie, že o ďalšie sa starať nedokáže a tiež sa nedokáže ´ubrániť´ manželovi. Áno, mám v prvom rade na mysli Rómku žijúcu v osade. Lebo tam je predsa problém, tam dochádza pravidelne k zanedbaniu výchovnej povinnosti, tam sa rodia deti do chudoby,“ upresnil šéf SaS.

    „Predpokladám, že najneskôr teraz už svietia všetky červené kontrolky v hlavách našich ľudskoprávnych aktivistov. Lenže toto je realita,“ dodal s tým, že o návrhu strana diskutovala s terénnymi sociálnymi pracovníkmi, učiteľkami v Dobšinej a ženami z rómskych osád.

    Líder SaS upozornil, že bezplatnosť sterilizácií navrhli minulý rok jeho stranícke kolegyne Lucia Nicholsonová a Natália Blahová, pričom Nicholsonová predkladala takýto návrh opakovane od roku 2012. „Pýtam sa, kde bol vtedy teológ a publicista Michal Havran. Vtedy nekričal, že zlo sa nerieši ani nacistickou mystikou, ani biologickými experimentmi,“ uviedol s tým, že čelí označeniam za rasistu, nacistu, fašistu „a, samozrejme, xenofóba“.

    Reforma Lucie Nicholsonovej podľa Sulíka vyrieši aj problémy so sociálnymi dávkami či sociálnymi podnikmi. Pripomína, že počet obyvateľov rómskych osád žijúcich v extrémnej chudobe rastie. „Sme už tak domýlení ľudskoprávnymi aktivistami, že ani len štatistiky o Rómoch nesmieme viesť,“ tvrdí.

    Zároveň konštatoval, že ak si niekto myslí, že je jediným šíriteľom pravdy, pričom k iným názorom je extrémne netolerantný, je akýkoľvek pokus o vecnú a racionálnu diskusiu úplne zbytočný. „Za SaS a za seba oznamujem, že nemáme ambíciu byť vo vláde, aby sme viedli salónne diskusie a páčili sa ´kaviarnikom´. Chceme byť vo vláde, aby sme riešili skutočné problémy ľudí,“ vyhlásil na záver Sulík.  

    - Reklama -