Nesmieme sa vzdať formovania globalizácie. Merkelovej rival sa obul do Trumpa

    0
    Martin Schulz (Autor: TASR)
    Podľa bývalého predsedu Európskeho parlamentu “nový americký prezident nevsadil na medzinárodnú spoluprácu, ale na izolacionizmus a domnelé právo silnejšieho”.
     
    Slogan Donalda Trumpa “America first” považuje Martin Schulz nielen za útok na princíp voľného obchodu. “America first znamená v trumpovskej logike aj rozlúčku s vyrokovanou parížskou dohodou o ochrane ovzdušia, demontáž Organizácie Spojených národov, politické vydieranie namiesto medzinárodnej diplomacie”, cituje internetové vydanie Der Tagesspiegel zo Schulzovho príspevku.
     
    Podľa lídra nemeckej sociálnej demokracie by Európa mala reagovať na Trumpa s realizmom a predovšetkým so sebavedomím. “Nesmieme sa vzdať nášho cieľa, korektného formovania globalizácie,” zdôraznil Schulz, ktorý vyzval prezidentov a premiérov, aby na blížiacom sa summite krajín skupiny G20 začiatkom júla v Hamburgu bránili parížsku dohodu o ochrane ovzdušia voči Trumpovi. Líder SPD súčasne označil zvažovanie prezidenta USA medzi vypovedaním parížskej dohody a jej opätovným prerokúvaním za katastrofálny signál.
     
    - Reklama -