Nepriatelia chcú vraziť klin medzi Irán a Irak, povedal Chameneí

    0
    Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí reční na stretnutí so skupinou duchovných v Teheráne 16. júla 2019. (Autor: TASR)

    “Irán a Irak sú dve krajiny, ktorých srdcia a duše sú spolu zviazané… Nepriatelia sa snažia zasiať semeno nenávisti, nedarí sa im to však a ich sprisahanie nebude účinné,” tvítoval Chamenení.

    Podľa poslednej bilancie prišlo v Iraku v dôsledku povolebných násilností za ostatných šesť dní o život 104 ľudí vrátane ôsmich príslušníkov bezpečnostných zložiek a viac ako 6000 osôb utrpelo zranenia.

    Na odstúpenie vlády irackého premiéra Ádila Abdala Mahdího vyzval v súvislosti s násilnosťami aj vplyvný šiitský duchovný Muktadá as-Sadr, ktorý tiež vyhlásil, že v krajine by sa pod dohľadom OSN mali konať predčasné voľby.

    Nepokoje vypukli v utorok v Bagdade a rozšírili sa do prevažne šiitských juhoirackých provincií. Spontánne zhromaždenia zvolávajú väčšinou mladí ľudia, ktorí chcú prácu, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako elektrina či voda.

    Iracké bezpečnostné sily zaviedli vo štvrtok v metropole Bagdad zákaz vychádzania a Mahdí v piatok účastníkov protestov vyzval, aby sa vrátili domov.

     

    - Reklama -