Nepriatelia až za hrob? McCain sa aj v posmrtne zverejnenom rozlúčkovom liste obul do Trumpa

    0
    John McCain (Autor: TASR)

    “Oslabujeme našu veľkosť, keď zamieňame vlastenectvo s klanovou rivalitou,” napísal republikán McCain v liste, ktorý v pondelok vo Phoenixe prečítal bývalý manažér jeho prezidentskej kampane Rick Davis. Ako “klanová rivalita” sa v USA často označuje súperenie dvoch tradičných strán – republikánov a demokratov.

    Nezmieriteľné nepriateľstvo podľa McCaina rozosieva po celom svete iba “odpor, nenávisť a násilie”.

    USA budú slabšie, “ak sa budeme schovávať za múrmi namiesto toho, aby sme ich zbúrali, ak budeme pochybovať o sile našich ideálov, namiesto toho, aby sme im verili a videli ich ako najväčšiu hnaciu silu zmien, ktoré tu vždy boli”, napísal McCain. Týmito slovami narážal na politiku súčasného prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v predvolebnej kampani sľúbil postaviť múr na hraniciach s Mexikom, aby zastavil pašerákov drog i ľudí.

    McCain sa v liste tiež vyznal z toho, že pre neho bola česť slúžiť Spojeným štátom. Pripustil, že robil aj chyby, ale dúfa, že jeho láska k Amerike ich preváži.

    “Nezúfajte kvôli súčasným ťažkostiam, ale vždy verte v nádej a veľkosť Ameriky, pretože tu nie je nič nevyhnutné. Američania sa nikdy nevzdávajú. Nikdy sa neschovávajú pred históriou. My históriu píšeme,” uviedol McCain v závere svojho odkazu.

    Senátor McCain podľahol v sobotuvo veku 81 rokov komplikáciám súvisiacim s rakovinou mozgu. Zomrel na svojom ranči v Arizone obklopený rodinou. Tá v piatok oznámila, že sa rozhodol prerušiť svoju liečbu.

    McCain, veterán vojny vo Vietname, strávil vyše päť rokov ako vojnový zajatec. Senátorom sa stal celkovo šesťkrát a v roku 2008 neúspešne kandidoval v prezidentských voľbách proti demokratovi Barackovi Obamovi. 

    Lekári mu objavili zhubný nádor mozgu počas operácie vlani v júli.

    - Reklama -