Nepremyslené bombardovanie, nedostatočné záruky. Lekári bez hraníc sa po útokoch sťahujú z nemocníc na severe Jemenu

    0
    Jemenské mesto Saná po bombardovaní (Autor: SITA)

    Skupina MSF vo štvrtok oznámila, že svojich zamestnancov evakuuje zo šiestich ňou prevádzkovaných nemocníc na severe Jemenu. A to v dôsledku “nepremysleného bombardovania” a pre “nedostatočné záruky” od saudskoarabskej koalície už viac než rok zapojenej do boja proti tamojším povstalcom. 

    “Organizácia MSF považuje nemocnice v provinciách Saada a Hadždža za nebezpečné pre pacientov aj personál,” napísala organizácia na Twitteri. Všetkých šesť nemocníc bude podľa nej pokračovať pod správou ministerstva zdravotníctva a dobrovoľníkov.

    Organizácia MSF potvrdila, že pri nálete na nemocnicu v provincii Hadždža na severozápade Jemenu, ktorú prevádzkuje, zomrelo v pondelok 19 ľudí vrátane personálu. Pôvodne sa počet obetí odhadoval na 11.

    Miestne orgány, ktorým dominujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia, z leteckého útoku obviňujú koalíciu arabských štátov pod vedením Saudskej Arábie, ktorá v oblasti dlhodobo útočí.

    Sever Jemenu je pomerne častým terčom náletov arabskej vojenskej koalície, ktorá podporuje jemenskú medzinárodne uznávanú vládu na čele s prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím a bojuje proti šiitským povstalcom kontrolujúcim jemenské hlavné mesto Saná.  Konflikt v Jemene si podľa zdrojov OSN vyžiadal vyše 3000 mŕtvych a viac ako 6000 zranených civilistov.

    - Reklama -