Nepokoje v austrálskom centre pre azylantov ukončila polícia. Výsledkom sú škody za milión

    0
    Dobrovoľníci varujú európskych politikov pred humanitárnou katastrofou nevídaných rozmerov (Autor: UNHCR)

    Šéf rezortu Peter Dutton novinárom povedal, že policajti použili slzotvorný plyn, bližšie detaily o operácii však neposkytol. Piati zadržiavaní utrpeli pri protestoch zranenia, podľa ministra išlo o menšie tržné rany. Niektoré časti centra boli zjavne vážne poškodené, Dutton odhadol, že opravy si vyžiadajú asi milión austrálskych dolárov (655.000 eur). 

    Nepokoje vypukli v pondelok po smrti azylanta, ktorý unikol z centra. Jeho telo našli v nedeľu pod útesom na ostrove, príčina úmrtia je predmetom vyšetrovania. Imigrační predstavitelia uviedli, že menšia skupina Iráncov po nájdení tela azylanta pokojne protestovala, iní zadržiavaní však následne začali poškodzovať zariadenie, založili viacero menších požiarov a prinútili strážcov utiecť. Násilné protesty podľa nich pravdepodobne neviedli azylanti, ale osoby, ktoré v centre zadržiavajú vzhľadom na zrušenie ich víz. 

    “Vláda sa neschúli pred aktivitami niektorých z týchto zločincov,” vyhlásil Dutton ešte pri oznámení o vyslaní policajných posíl. Austrália vlani sprísnila predpisy a stanovila, že zrušenie víz je povinné, ak príslušného človeka odsúdia na najmenej rok väzenia. V dôsledku toho skončilo mnoho Novozélanďanov so záznamom v registri trestov, z ktorých časť žila v Austrálii dlhodobo, v imigračnej väzbe, kde čakajú na vyhostenie. Niektorí z nich sa odvolali. 

    Austrália zaujala v posledných rokoch tvrdý postoj voči žiadateľom o azyl, ktorí sa snažia dostať na jej pobrežia nelegálne. Azylanti, ktorí platia pašerákom za cestu v chatrných člnoch z Indonézie do Austrálie, zadržiavajú na Vianočnom ostrove a v centrách v chudobných tichomorských krajinách Nauru a Papua-Nová Guinea. 

    - Reklama -