Neostal už len Híd bez Mosta? Prečítajte si názor Bugára

    0
    Béla Bugár (Autor: TASR)

    Túto stranu založila asi desiatka ľudí pred deviatimi rokmi. “Nie je to podstatné, len pripomínam, všetko to boli Maďari. Ak sa pamätáte, tak aj úvodná kampaň našej strany bežala s titulkami, že nie je podstatné, kto má akú národnosť, podstatné je, aby robil poctivo svoju prácu,” pripomína Bugár.

    Podstatné podľa neho bolo a je iné: po dlhých rokoch napätia medzi národnostnými menšinami a väčšinovým národom založiť interetnickú stranu, ktorá bude jedinečná tým, že aj v rámci nej samej dokáže, “že vieme, a chceme spolupracovať a v pokoji vedľa seba žiť. Že v tejto krajine Maďari nie sú nebezpečenstvom, že tu platia dane, tu chcú žiť a chcú tu žiť dobre, chcú sa cítiť doma. Chcú však, aby sa im dostalo takej istej pozornosti ako ostatným obyvateľom krajiny”, prízvukuje.

    Podľa Bugára sa v minulosti stávalo aj to, že takzvané maďarské strany boli prijímané do rôznych koalícií ako akési  „výkladové“ subjekty. Aby navonok pôsobila koalícia, že je prozápadná, vyspelá, či občianska… “Keď však prišlo na lámanie chleba – teda prijať zákony, ktoré národnostným menšinám skvalitnia život – vždy sme narazili. Na prozápadných, vyspelých a občianskych partnerov,” uvažuje šéf Mosta-Híd.

    Bugár je presvedčený o tom, že vtedajšie napätie – na mysli má hlavne napätie medzi Slovákmi a Maďarmi, ktoré do dnešných dní výrazne kleslo. Podľa jeho názoru sa tak stalo aj vďaka strane Most-Híd. Politik je rád, že sa to podarilo aj vďaka Slovákom, Rusínom, Rómom, ktorí túto filozofiu považujú za svoju a ktorí postupne do strany Most-Híd prichádzali a prichádzajú.

    “Interetnický charakter našej strany je nemenný. Zo strany odchádzajú aj prichádzajú ľudia rôznych národností. Reálna politika, žiaľ, prináša situácie, ktoré zapríčinili, že svoje funkcie zložili v týchto dňoch dvaja významní predstavitelia strany (Žitňanská, Šebej – pozn. PL.sk). V živote politických strán sa to stáva,” komentuje Bugár.

    Most-Híd podľa jeho slov nebol nikdy o počtoch či pomeroch jednotlivých národností, ale o myšlienke. Myšlienke, že každý občan tohto štátu by sa tu mal cítiť ako doma.  O tom, že takúto stranu slovenská spoločnosť bude potrebovať naďalej, je Bugár skalopevne presvedčený.

    Celý blog si môžete prečítať TU.

    - Reklama -