Neoliberalizmus vedie Európu do záhuby. Socialistické hlúposti sú smrť. Rozvracanie. Spýtali sme sa politikov, či fandia Macronovi alebo Le Penovej. Stálo to za to

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)

    Francúzi posunuli v nedeľu do druhého kola prezidentských volieb Marine Le Penovú a Emmanuela Macrona a už o necelé dva týždne definitívne rozhodnú, kto z nich bude stáť na čele krajiny. Čo si o výsledku prvého kola myslia slovenskí politici a koho by po druhom kole radšej videli na prezidentskej stoličke?

    Podľa lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára teraz hlavne uvidíme, akým spôsobom sa v druhom kole vyjadria všetci Francúzi. Doteraz boli totiž podľa neho Le Penová a Macron pomerne vyrovnaní, ale v druhom kole to bude rovnako ako v prezidentských voľbách u nás, bude sa voliť menšie zlo. On sám by pritom preferoval, keby zvíťazila Le Penová. „Osobne preferujem Le Penovú. Nesúhlasím s ňou úplne vo všetkom a na môj vkus je príliš radikálna, ale cez to všetko chce presadiť veci, ktoré sú správne, chce chrániť Francúzsko a to mi je sympatické. Na druhú stranu, má v programe veci, ktoré sú ekonomickými nezmyslami a krajinu by rozvrátili,“ uviedol.

    Nezmysly majú však podľa neho v programe aj socialisti. „Socialistické hlúposti sú smrť pre krajinu, pre podnikateľov, pre rozvoj, pre budúcnosť. Takže ja socialistov nemusím. Nech sa proti socialistovi postaví hocikto, ja budem tiež proti socialistovi,“ objasnil Kollár, prečo sa prikláňa na Le Penovej stranu. (Macron bol členom socialistickej strany medzi rokmi 2006 – 2009.)

    Výsledok prvého kola považuje za výrazný neúspech tradičných strán Kollárov stranícky kolega Peter Pčolinský, pričom podobný názor zastáva aj europoslanec Branislav Škripek z OĽaNO. Tradičné strany podľa neho strácajú dôveru, lebo nevedia ponúknuť riešenia na meniacu sa realitu a spoločenské výzvy. „Prvé kolo vyhral ten kandidát, ktorý prešiel celé Francúzsko, klopal na dvere a počúval ľudí. Je to silný odkaz aj pre našu politickú scénu,“ vyjadril sa.

    Sklamanie medzi smerákmi

    Europoslankyňa Monika Beňová zo Smeru je z výsledku prvého kola sklamaná. „Ja som dúfala, že voľby skončia inak. Ale aj takto je nádej, že Francúzi si zvolia demokratického prezidenta,“ myslí si Beňová. Teraz to bude podľa nej záležať na zodpovednosti tých Francúzov, ktorí v prvom kole Macrona ani Le Penovú nevolili, aby v druhom kole k volebným urnám prišli odovzdať svoj hlas Macronovi. Pretože extrémisti a nacionalisti sú podľa jej slov v tomto, žiaľ, vždy aktívnejší a Le Penovej Národný front je rozhodne nacionalisticko-extrémistická strana, ktorej líderka má xenofóbne a extrémistické vyjadrenia.

    Sklamaný je z francúzskych volieb aj jej stranícky kolega Ľuboš Blaha. „Cítim sklamanie, že v druhom kole bude kandidát neoliberálnej pravice Macron a kandidátka krajnej pravice Le Penová, to je pre ľavičiara nulová voľba,“ objasnil svoje pocity Blaha. Či už neoliberalizmus, alebo krajná pravica, je totiž podľa neho niečo, čo je nebezpečné a vedie Európu do záhuby. „Na druhej strane ma teší výsledok kandidáta radikálnej ľavice, ktorý získal takmer pätinu hlasov,“ vyjadril sa. Keby sa podľa neho spojila radikálna ľavica a socialisti, tak mohla ľavica vyhrať tieto voľby, a je škoda, že sa tak nestalo.

    Výsledok? Očakávaný, odkazuje KDH a SNS

    Líder KDH Alojz Hlina prízvukuje, že výsledok prvého kola dopadol presne podľa očakávaní a prognóz. V druhom kole by rovnako ako Beňová podporil Macrona, lebo on predstavuje podľa neho typ politiky, ktorý udrží Európu ako mierový politicko-hospodársky priestor určite skôr než Le Penová.

    Podľa Antona Hrnka z SNS je volebný výsledok taktiež taký, ako očakával, a len potvrdzuje, že klasické strany sa absolútne odtrhli od svojich voličov a taký Macron to využil. Macron je v tomto smere podľa Hrnka to isté, čo náš prezident Andrej Kiska. Na rozdiel od Hlinu sa však neprikláňa Hrnko v druhom kole ani k jednému z kandidátov. „Nemôžem sa prikláňať za nikoho, to je otázka pre francúzskych voličov, ale myslím, že tí sú rozhodnutí, že budú mať za prezidenta opäť muža,“ zhrnul.

    V krátkosti sa na svojich profiloch na Facebooku vyjadrili k voľbám aj Martin Klus z SaS, nezaradený poslanec Miroslav Beblavý a Ján Budaj z OĽaNO. „Veľmi by som Francúzom doprial prvú dámu prezidentku. Ale nie v roku 2017. Aktívne sledujeme…“ napísal Klus na svojom profile. Podľa Budaja je celkom jasné, že v druhom kole demokrati Le Penovú do Elyzejského paláca nepustia. Beblavý zase v stručnom statuse vyjadril svoju podporu Macronovi.

     

     

    - Reklama -