Nenechá to len tak. Karadžič zareagoval na rozsudok

    0
    Radovan Karadžič pred súdom (Autor: SITA)

    “Odvoláme sa,” vyhlásili po skončení pojednávania jeho právnici, ktorých cituje agentúra TASS. Predsedajúci sudca ICTY O-Gon Kwon pri vynášaní verdiktu uviedol, že súd uznal Karadžiča za vinného v desiatich z 11 bodov obžaloby vrátane genocídy v súvislosti s masakrom bosnianskych Moslimov v meste Srebrenica, kde bolo v júli 1995 zavraždených približne 8000 mužov a chlapcov.

    Bosnianskosrbského exprezidenta však súd v prvom bode obžaloby pre nedostatok dôkazov vyhlásil za nevinného z genocídy v siedmich dedinách Bosny a Hercegoviny. Karadžič (70) je podľa ICTY zodpovedný aj za 44-mesačné obliehanie metropoly Sarajevo. Predsedajúci sudca povedal, že bývalý líder využil obliehanie a ostreľovanie mesta na presadenie svojich politických cieľov.

    V ďalších bodoch obžaloby haagsky tribunál uznal Karadžiča za vinného z prenasledovania, vyhladzovania, vrážd, deportácií, násilného presúvania obyvateľstva, šírenia teroru, nezákonných útokov na civilistov a brania rukojemníkov, čo súd vo viacerých bodoch označil za vojnové zločiny.

    - Reklama -