Nenávisťou k moslimom vyvoláte svetovú vojnu. Tak hroznú, akú dejiny ešte nespoznali. Kto predpovedá hrozivý scenár?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Halík v komentári pre katolícky server Katyd.cz uvádza, že by sme si mali stále pripomínať, že Islamskému štátu ide v prvom rade o vyvolanie vojny medzi islamom a Západom. „Chcú na svoju stranu získať 1,6 miliardy obyvateľov islamského sveta tým, že im nahovoria, že Západ nenávidí islam a nebojuje proti extrémistom, ale proti islamu ako takému, a proti všetkým moslimom,“ tvrdí katolícky kňaz.

    Čiernobiele videnie sveta

    Všetci na Západe, ktorí nevidia zásadný rozdiel medzi extrémistami a islamom, sú podľa neho vítanými spojencami islamistických extrémistov, ktorí sa vraj z nich radujú ešte viac ako z európskych pomätencov vstupujúcich do ich radov, lebo svojím čiernobielym videním sveta vháňajú moslimov vrátane utečencov v Európe do náručia extrémizmu.

    Ak sa Islamskému štátu podarí presvedčiť moslimský svet, že Západ moslimov a islamskú kultúru ako celok nenávidí, bude podľa Halíka skutočne zle. „Potom by nás čakala vojna nie medzi extrémistickou sektou a civilizovaným svetom, ale medzi dvoma mocnými civilizáciami. Svetová vojna, akú dejiny ešte nepoznali,“ obáva sa religionista.

    Krvilačné kresťanstvo

    Halík upozorňuje, že predsudkom sa darí z mnohých dôvodov zvlášť aj v krajinách, kde s moslimami prakticky žiadne priame skúsenosti nie sú a nedostatkom je aj náboženské vzdelanie. „Ozývajú  sa – nielen na zhromaždeniach neofašistov, ale aj v kresťanských chrámoch – výroky, že kresťanstvo má Boha lásky a milosrdenstva a islam iného Boha, neľútostného Boha nenávisti, že kresťanstvo je náboženstvo života a islam náboženstvo smrti. Je potrebné jasne povedať, že tieto výroky sú nielen z odborného teologického a religionistického hľadiska úplne neudržateľné, že sú dokonca na hranici trestného činu podnecovania k nenávisti, ale že sú predovšetkým nesmierne spoločensky nebezpečné,“ hovorí Halík s tým, že takéto populisticky pálčivé emotívne generalizovanie a démonizovanie druhých, ktorí tu s nami budú žiť, by žiadny morálne a odborne zodpovedný človek nemal vypustiť z úst.

    Religionista v tejto súvislosti podotýka, že aj v Biblii nájdeme problematické výroky. „Keď nám niekto cituje z Koránu nielen to, čo je krásne a múdre, ale aj strašné vety, mali by sme pokorne vedieť, že možno ešte horšie vety ako Božie príkazy môžeme nájsť v Biblii: blahoslavení tých, ktorí malým deťom nepriateľov roztrieštia lebky o skalu či príkaz na genocídu nepriateľských kmeňov, vrátane nemluvniat, čo močia na skalu,“ uvádza Halík príklady, na základe ktorých by mohlo byť aj kresťanstvo pranierované z krvilačnosti.

    Autor: luš

    - Reklama -