Nenávidíte moslimov a utečencov? Ježiš by vás hnal bičom, hovorí Tomáš Halík

    0
    Tomáš Halík (Autor: Hans Štembera)

    „S Dominikom Dukom sme priatelia päťdesiat rokov, spolupracovali sme v disente, v centre podzemnej cirkvi. Rozumieme si v mnohom, s výnimkou vzťahu cirkvi k politickej moci. Viem, že arcibiskup vo svojom postavení nemôže byť vo vzťahu k hlave štátu taký slobodný ako ja, ale náš názor na to, kde je hranica medzi ústretovou lojalitou a zahanbujúcou servilitou, sa jednoducho líši,“ poznamenal Halík na úvod.

    Vyjadril sa aj k mediálnemu obrazu katolíckej cirkvi, ktorý je podľa neho väčšinou povrchný a komicky skreslený. „Väčšine českých médií chýbajú odborníci na náboženské záležitosti, ktorí sú v zahraničí samozrejmou súčasťou prestížnych redakcií,“ poznamenal Halík.

    Vyjadril sa aj o ľuďoch, ktorí sa hlasno hlásia ku kresťanským tradíciám. „Mnohí z tých, ktorí sa dnes stavajú do roly ´obrancov kresťanstva proti moslimom´, nevedia o kresťanstve vôbec nič. Ich krédo je nenávisť k moslimom, utečencom, homosexuálom, liberálom a pápežovi Františkovi. Ježiš by takých ľudí hnal bičom ako kupcov z chrámu. Ale sú aj ľudia, ktorí sa naozaj pýtajú, čo to znamená byť dnes kresťanom a kde prisťahovalci z iných kultúr v našej krajine nájdu vierohodne žité hodnoty, ktoré by si mohli vážiť a ktoré ich môžu inšpirovať,“ dodal Halík.

    - Reklama -