Nenávidí migrantov, obdivuje Trumpa aj Le Penovú a teraz čelí obvineniam zo šesťnásobnej vraždy

    0
    Alexandre Bissonnette, podozrivý z útoku na mešitu v Quebecu (Autor: ReproFoto Facebook)
    Útok na mešitu v Quebecu otriasol nielen tamojšou moslimskou komunitou, ale aj medzinárodnou politickou scénou. Zo všetkých krajín smerujú do Kanady kondolencie vládnych predstaviteľov a nechýbala ani tá z Bieleho domu. „Je to hrozná pripomienka toho, prečo musíme zostať ostražití a prečo prezident prijíma proaktívne a nie retroaktívne,“ uviedol hovorca Bieleho domu Sean Spicer. 
     
    Teror v kanadskej mešite tak Spicerovi poslúžil ako ospravedlnenie Trumpovej prísnej migračnej politiky, ktorá je v posledných dňoch terčom takej rozsiahlej medzinárodnej kritiky. Kanadský spravodajský portál Globe and Mail konštatuje, že to bol práve Trump a ďalší politickí odporcovia migrácie, kým sa mladý vrah z Quebecu inšpiroval. 
     
    Dvadsaťsedemročný Alexandre Bissonnette, ktorý je podľa vyšetrovania zodpovedný za smrť šiestich ľudí zastrelených v quebeckej mešite, vraj inklinoval ku krajnej pravici. Sympatizoval napríklad s Marine Le Penovou, ktorá vedie francúzsky Národný front (Front national). Nechýbal vraj ani obdiv k Donaldovi Trumpovi a jeho migračnej politike
     
    Práve migrácia, migranti a moslimovia boli pre Bissonnetta tŕňom v oku a študent z Laval University sa preto rozhodol konať. Nebolo to však žiadne unáhlené rozhodnutie. Jeho známy a kamaráti tvrdia, že sa s ním viackrát pohádali pre jeho krajne pravicové názory a obdiv k radikálnemu postoju voči migrantom. 
     
    Spolužiak teroristu z Qeubecu Vincent Boissoneault pre kanadský Globe uviedol, že mal  Bissonnetta medzi priateľmi na Facebooku a pomerne často sa s ním na sociálnej sieti hádal pre jeho obdiv voči Trumpovi a Le Penovej. 
     
    Krátko po útoku médiá špekulovali o viacerých motívoch. Hovorilo sa o islamských radikáloch, vzhľadom na umiernený charakter mešity, aj o ultrapravičiaroch, ktorí sa od celej veci dištancovali. Druhá verzia sa nakoniec ukázala ako správna.

    Neškodný troll či vrah?

    „Môžem vám povedať, že to rozhodne nebol žiadny moslimský konvertita. Odpísal som ho ako xenofóba. Nepremýšľal som o ňom ako o úplnom rasistovi, ale on bol fascinovaný rasisticko-nacionalistickým hnutím,“ povedal Bissonnettov spolužiak z univerzity. 
     
    Nikto, ani rodina, priatelia či známi však nerátali s tým, že nenávisť voči iným rasám prerastie v prípade 27-ročného rodáka z Quebecu do takej miery, že bude vraždiť. „Nikdy som si nepredstavil, že by sa uchýlil k násiliu,“ povedal Vincent Boissoneault, ktorý sa s útočníkom na mešitu pozná od detstva. 
     
    Alexandre Bissonnette, ktorý je zatiaľ jediným obvineným z vraždy šiestich ľudí, pokusu o vraždu ďalších piatich, nebol pritom pre obhajcov migrácie až takou neznámou. Poznali ho zo sociálnych sietí, kde provokoval a „trollil“ ľudí. Takzvaný trolling označuje nevyžiadanú činnosť na diskusných fórach. Ide najmä o nenávistné komentáre, často bez akéhokoľvek argumentu či podkladov. Vulgarizmy nie sú v prípade internetových trollov výnimkou. 
     
    François Deschamps, ktorý pracuje ako správca facebookovej stránky na podporu utečencov, uviedol, že po uverejnení podobizne, páchateľa okamžite spoznal, lebo jeho fotku vídal často v diskusiách, kde napádal všetkých obhajcov migrácie. 
     
    „Často mal extrémistické komentáre na sociálnych sieťach proti utečencom a feministkám. Nebola to vyslovená nenávisť, skôr časť tohto nového národne konzervatívneho identitárskeho hnutia, ktoré je skôr netolerantné než nenávistné,“ povedal o mladom vrahovi Deschamps. 
     
    Skutočný profil Alexandra Bissonnetta spoločnosť Facebook stiahla niekoľko hodín potom, keď už bolo jasné, že je podozrivý. Mladík pracoval na dispečingu quebeckej agentúry na darovanie krvi (Héma-Québec). Polícia v pondelok prehľadala jeho byt, ale nezverejnila zatiaľ žiadne detaily. 
     
    - Reklama -