Nemusíme robiť pudlíka veľkým, ale naša pozícia musí byť jasná a dôveryhodná. Ficovu hru si všimli všetci. Hovorí expremiér Dzurinda

    0
    Mikuláš Dzurinda, expremiér SR (Autor: SITA)

    Podľa bývalého premiéra súčasná vláda neponúkala v prípade riešenia utečeneckej krízy žiadnu alternatívu. „Počul som stále len nie, nie, nie, nie. Tu je problém. Ak by som sa mal odlíšiť od súčasnej vlády, nepochybne by som sa snažil vytvoriť si vlastný názor. Ešte aj minister zahraničných vecí hovorí, že rozhodla Európska únia. Oni. Mne sa vtedy otvára nôž vo vrecku. Ako keby sme sa necítili Európanmi,“ hovorí.

    Netreba byť poslíčkom či pudlíkom

    Dzurinda pokračuje, že aj on sa dokázal vzoprieť či už kancelárke Merkelovej alebo aj Spojeným štátom. „Bol som to predsa ja, kto odmietol grécku pôžičku, bol som to ja, kto povedal Američanom, že neuznáme Kosovo. Ale nie preto, že by som im chcel komplikovať život. Mal som argumenty, ponúkal som alternatívu a bol som presvedčený o správnosti svojho rozhodnutia. Netreba byť poslíčkom, pudlíkom, ale treba mať jasné argumenty a dôveryhodný postoj,“ vysvetľuje.

    Déjà vu?

    Na otázku, či vláda neohrozuje meno Slovenska v EÚ svojím odporom voči kvótam aj za cenu súdneho sporu, Mikuláš Dzurinda odpovedal, že sa mu to zdá nesprávne. „Šibrinkovať paragrafmi, keď čelíme najvážnejšej kríze, tragickej situácii?“ pýta sa. „Naposledy som mal taký pocit za vlády Vladimíra Mečiara. Postavili sme sa na zadné. Lenže nemáme na svojej strane ani morálku, ani neponúkame lepšiu alternatívu. Pre Slovensko je to zlé,“ dodal.

    Celý rozhovor s Mikulášom Dzurindom si môžete prečítať TU


     

    - Reklama -