Nemôžeme si dovoliť ignorovať „kybernetické vojny“! Ruská pravoslávna cirkev sa vydáva na internet

    0
    kostol interiér (Autor: flickr.com)

    Ruská pravoslávna cirkev sa podľa slov Dmitrija Roščina, ktorý si o plánoch svojej inštitúcie pohovoril s agentúrou Moskvy, hodlá obrátiť na niektorých známych ruských blogerov. Ďalej uviedol, že už čoskoro môže byť pre všetky eparchie (biskupstvá, pozn. red.) a farnosti povinnosťou zavedenie vlastných internetových stránok.

    Konkrétne v spolupráci s ruskými blogermi vidí Roščin šancu na to, ukázať cirkev: „Takú, akú ju vidíme my.“ Ďalej by cirkevný hodnostár rád docielil to, aby sa odstránil „určitý tlak a negatívny vzťah niektorých ruských blogerov voči cirkvi, ktorý pramení z neznalosti jej aktivít.

    „Musíme sa naučiť prezentovať vlastnú činnosť pôsobivou formou, k tomu potrebujeme dobrého hovorcu. Takých máme veľa,“ uviedol Roščin.

    Spolupráca medzi niekoľkými ruskými blogermi, ktorí sú známi svojou kritikou RPC, a synodálnym oddelením RPC sa už začala. Cirkev podľa slov jedného z jej predstaviteľov naberá všetkých blogerov a potom ich posiela do detských domovov či kláštorov, kde sa majú oboznámiť s činnosťou cirkvi.

    Ruská pravoslávna cirkev si vraj už nemôže dovoliť ignorovať „kybernetické vojny, ktoré sú čím ďalej častejším javom. RPC preto plánuje internet použiť na šírenie prednášok a kázaní medzi širšiu verejnosť. V pláne je tiež organizácia internetových diskusií na rôzne náboženské témy. Hovorí sa aj o účasti osobitných kňazov, ktorí si už získali určitú autoritu.

    O stratégii svojho pôsobenia na sociálnych sieťach zástupcovia ruskej pravoslávnej cirkvi už diskutujú s expertmi.

    Viac informácií TU.

    - Reklama -