Nemôžeme sa hrať na Matku Terezu, znie tvrdý odkaz českého ministra. Má originálny nápad, kam poslať utečencov

    0
    Martin Stropnický, minister obrany Českej republiky. (Autor: SITA)

    Krajiny V4 by sa mali zjednotiť v postavení spoločného tábora. Bolo by to rozumnejšie riešenie, ako to, čo sa snaží EÚ všetkým krajinám nanútiť, teda prijať kvóty, s ktorými pôvodne nesúhlasila ani jedna krajina z V4.

    Stropnický si myslí, že postavenie plotu na hranici nie je najideálnejším riešením, na druhej strane si Maďarsko plní svoju povinnosť a ochraňuje vonkajšiu hranicu Schengenu. Za to je však lacno a pokrytecky kritizované.

    Český minister obrany pred niekoľkými dňami vyhlásil, že alternatívou k plotu je aj strelec vo vlaku, čo sa stalo v západnej Európe, ale napokon to skončilo dobre kvôli zásahu amerických vojakov, ktorých prítomnosť bola náhodná. Na margo tohto kontroverzného tvrdenia sa vyjadril, že sa nemôžeme hrať na globálnu Matku Terezu. „Akokoľvek to môže znieť kruto, tak mne sa to nezdá múdre, pretože Európa má nejakú kapacitu, tú je potrebné spoločne definovať. To je určite lepšie, ako si posielať silácke odkazy o trestnom odrezaní od nejakých fondov, to je začiatok konca…“ povedal Stropnický.
     

    - Reklama -