Nemecký šéf hospodárstva: Stiahnime sankcie voči Rusku. Čo mu na to odpovedala Merkelová?

    0
    Sigmar Gabriel a Angela Merkelová (Autor: SITA/AP)

    Altmaier však uznal, že Rusko, ktoré je predmetom sankcií zo strany Spojených štátov a Európskej únie kvôli jeho anexii Krymu a podpore proruských separatistov na východe Ukrajiny, by pri riešení otázky sýrskej občianskej vojny hralo určite významnú úlohu, informovala agentúra Reuters.
    “Neznamená to však, že zmeníme svoj postoj ohľadom ukrajinskej krízy. Nenecháme sa vydierať,” povedal Altmaier v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Der Tagesspiegel.


    Gabriel, ktorý stojí na čele sociálnych demokratov, Merkelovej koaličného partnera, v piatok uviedol, že západné krajiny by mali prehodnotiť svoj postoj k Rusku. “Každý by mal byť dostatočne bystrý na to, aby pochopil, že na sankciách nemožno trvať naveky a zároveň žiadať o spoluprácu,” tvrdí Gabriel.
    Európska únia a Nemecko trvajú na tom, že sankcie voči Rusku bude možné zrušiť až po tom, keď sa v plnej miere začne uplatňovať mierový plán, ktorý pomohla sprostredkovať aj Merkelová. Rusko v súčasnosti posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii, ktorá je dlhoročným spojencom Moskvy.
    Diskusiu medzi nemeckými politikmi ohľadom riešenia štyri roky trvajúcej občianskej vojny v Sýrii rozprúdil predpokladaný prílev vyše 800.000 migrantov do Nemecka tohto roku, medzi ktorými je aj mnoho občanov Sýrie.


     

    - Reklama -