Nemecký prezident predniesol slová, z ktorých mrazí. A Merkelová bola pri tom

    0
    Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (Autor: TASR)

    Nemecko prešlo podľa hlavy štátu od opätovného zjednotenia dlhú cestu, dnes ale “vznikajú nové múry, menej viditeľné a bez ostnatého drôtu alebo zóny smrti”.

    Agentúra DPA citovala z prepisu prezidentovho prejavu na oslavách Dňa nemeckej jednoty v meste Mainz za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

    “Za týmito hradbami sa podnecuje hlboká nedôvera k demokracii a jej predstaviteľom,” povedal prezident a priamo tak zareagoval na vstup krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) do spolkového parlamentu.

    Steinmenier ďalej hovoril o utečeneckej kríze a o schopnosti Nemecka ubytovať žiadateľov o azyl s tým, že “realita vo svete a možnosti našej krajiny” sa musia zosúladiť.

    Protiislamská a protiimigračná strana AfD získala v septembrových parlamentných voľbách takmer 13 percent hlasov, čím si v Spolkovom sneme (Bundestag) zabezpečila 90 poslaneckých mandátov. Ide o prvú krajne pravicovú stranu v nemeckom parlamente za posledných 60 rokov.

    Merkelová: Som vďačná za to, čo Nemecko dokázalo od roku 1990

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyslovila dnes vďačnosť za to, čo jej krajina dosiahla od svojho znovuzjednotenia pred 27 rokmi. Táto skúsenosť by podľa nej mala dať Nemecku “silu” zvládnuť aj prípadné problémy v budúcnosti, informuje agentúra AP.

    Nemeckí lídri sa dnes zišli v meste Mainz v západnej časti krajiny pri príležitosti osláv Dňa nemeckej jednoty, ktorý je štátnym sviatkom. Nemecko bolo po druhej svetovej vojne rozdelené na kapitalistický západ (Nemecká spolková republika – NSR) a komunistický východ (Nemecká demokratická republika – NDR). Jedinú západnú enklávu na území NDR tvoril bývalý Západný Berlín.

    Nedávny prieskum verejnej mienky však ukázal, že 55 percent obyvateľov východnej časti krajiny cíti, že uvedené dve časti Nemecka nezrástli dobre, kým v západnej časti Nemecka je tohto názoru 45 percent obyvateľov.

    Mnoho východných Nemcov uvádza, že sa cítia opustení a ich životné podmienky sa od opätovného zjednotenia krajiny v roku 1990 príliš nezlepšili. Vo východnej časti Nemecka je okrem toho silnejší protiimigračný postoj, a to napriek tomu, že tam žije omnoho nižší počet cudzincov než na západe.

    Východ trápi najmä slabšia ekonomika, vyššia nezamestnanosť a pokles počtu obyvateľstva, pretože mladí ľudia odchádzajú za lepšími podmienkami do západnej časti krajiny.

    Nemecko bolo znovuzjednotené 3. októbra 1990, menej než rok po tom, ako 9. novembra 1989 padol Berlínsky múr.

    - Reklama -