Nemecký prezident: Celí alebo poloviční biologickí Nemci? Nič také neexistuje

    0
    Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (Autor: TASR)

    Hlava štátu pred hosťami nemeckého a tureckého pôvodu v parku prezidentského sídla – zámku Bellevue – konštatovala, že “permanentné podozrenie voči prisťahovalcom bez ohľadu na to, ako dlho žijú v Nemecku, je urážlivé nielen pre jednotlivcov, je to zahanbujúce pre našu krajinu”. Nemecko je a aj v budúcnosti zostane prisťahovaleckou krajinou, dodal podľa tlačovej agentúry DPA Steinmeier.

    Najvyšší nemecký predstaviteľ súčasne podčiarkol, že všetky príbehy jeho stredajších hostí patria spoluobčanom. Nikto by nemal popierať vlastné korene, pretože pociťovaná a existujúca vlasť, tá jestvuje aj v plurále.

    Steinmeir uviedol, že od detí, ba aj od vnukov prisťahovalcov opakovane počúva vetu: Aj keď som sa tu narodil, aj keď sa veľmi usilujem, nepatrím sem. Namietal však, že nejestvujú poloviční alebo celí, biologickí alebo pasoví Nemci, žiadni občania prvej alebo druhej triedy.

    O príslušnosti a vylúčení, o integrácii a diskriminácii sa počas horúceho leta 2018 viedlo mnoho diskusií, ktoré sú podľa slov Steinmeira potrebné. Avšak tých, ktorí by chceli rozosievať nedôveru, strach a nesvornosť v Nemecku alebo ich z iných krajín dostať do spolkovej republiky, treba odkázať do príslušných medzí, zdôraznil nemecký prezident.

     

    - Reklama -