Nemecký minister chce sťahovať sankcie voči Rusku, ak bude na Ukrajine prímerie

    0
    Sigmar Gabriel (Autor: TASR)

    “Ak je to Ruská federácia pripravená urobiť, tak za to musí aj niečo dostať,” povedal podľa agentúry DPA počas vystúpenia na pôde organizácie Východný výbor nemeckého hospodárstva v Berlíne.

    “Predstavu, že treba najprv na 100 percent presadiť minskú dohodu a potom naraz, na 100 percent stiahnuť sankcie, považujem za odtrhnutú od reality,” dodal.

    Európska únia spojila svoje sankcie voči Rusku s plnením minskej dohody z roku 2015, ktorá sa týka riešenia konfliktu medzi Kyjevom a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. V decembri predĺžila platnosť týchto sankcií o ďalší polrok s poukázaním na nedostatočný pokrok. Možnosť ich postupného rušenia ešte pred úplným naplnením uvedenej dohody je podľa DPA vnímaná kontroverzne.

    Gabriel je zástancom postupného rušenia, pričom poukázal na skutočnosť, že tieto sankcie boli postupne aj zavádzané. Minister v tejto súvislosti privítal, že ruský prezident Vladimir Putin podporil nasadenie mierovej misie OSN s úlohou dohliadať na dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny.

    V otázke mandátu takýchto síl zatiaľ pretrváva medzi zainteresovanými stranami značná nejednotnosť.

    Gabriel však počas nedávnej návštevy Ukrajiny povedal, že jediným spôsobom, ako zaistiť dodržiavanie prímeria je práve takáto misia.

    Dohodu v tejto záležitosti by chcel dosiahnuť do polovice marca, teda ešte pred prezidentskými voľbami v Rusku.

    - Reklama -