Nemecký minister Schäuble predniesol výzvu celej Európe

    0
    Wolfgang Schäuble, nemecký minister financií (Autor: SITA)

    Podľa Schäubla nie je v súčasnosti priestor na ohlasovanie veľkých iniciatív, dnes je doba pragmatizmu. Problémy treba riešiť rýchlo a kto sa nezapojí, zostane pozadu. Budúcnosť tak môže predstavovať práve viacrýchlostná Únia.

    „Ak do toho nepôjde všetkých 27 členských štátov EÚ, začne len niekoľko z nich. Ak to neurobí Komisia, vezmeme veci do rúk sami, vyriešime problémy na úrovni vlád. Tento medzivládny prístup sa osvedčil v kríze eura. Čo platí, sú činy, nie honosné slová,“ tvrdí Schäuble.

    Teraz je vraj nutné sa sústrediť na jednotlivé úlohy a jednu po druhej ich plniť. „Prečo sa vážne nepustíme do energetickej únie a nedokážeme tým aj partnerom EÚ na východe, že my Nemci ich nenecháme napospas osudu? Prečo konečne neprestaneme bedákať nad nezamestnanosťou mládeže a nezaložíme európske zoskupenie profesionálneho vzdelávania? Prečo pripustíme, že 27 členských štátov EÚ plytvá peniazmi, pretože nakupuje zbrane každý sám za seba?“ uviedol niektoré z tém, ktoré teraz bude musieť Únia urýchlene vyriešiť. Len tak sa dá podľa jeho slov získať späť dôvera ľudí v jednotnú Európu, ktorú v poslednom čase mnoho z nich stratilo.

    „Keď sa rozhodneme veriť prieskumom verejnej mienky, tak sa zdá, že stále viac ľudí v mnohých častiach Európy stráca dôveru voči európskym inštitúciám. Tomu môžeme čeliť tým, že zaistíme, aby bolo fungovanie EÚ transparentnejšie, a zdôrazníme jej mnohé nespochybniteľné úspechy,“ hovorí Wolfgang Schäuble.

    - Reklama -