Nemecký lekár prehovoril o dianí v utečeneckom centre a… Prišiel o prácu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Šesťdesiatosemročný lekár pôsobil vo Fürstenfeldbrucku od prvého marca tohto roku. O necelé dva mesiace mu vedenie centra oznámilo, že o jeho služby už nemá záujem. Ako dôvod uviedli, že v médiách prezentoval svoje názory, ktoré sa týkajú tohto centra a všeobecne prisťahovalectva. Konkrétne išlo o jeho vyjadrenie pre nemecký magazín Focus, pri ktorom si Kainzinger nedával servítku pred ústa.

    Magazín Focus písal konkrétne o utečeneckom centre vo Fürstenfeldbrucku v súvislosti s častými konfliktmi jeho dočasných obyvateľov, a to nielen medzi sebou, ale aj so zamestnancami. Policajti museli v tomto tábore zasahovať v pomerne krátkom časovom úseku hneď niekoľkokrát. V samotnom meste sa potom konalo niekoľko demonštrácií za zrušenie centra. A v publikovanom článku sa objavila práve aj Kainzingerova citácia.

    Skúsený lekár okrem iného opisoval neutešenú každodennú situáciu v tábore a navrhoval, aby boli strojcovia násilností z radov afrických a arabských migrantov okamžite deportovaní. „V rozhovore s našimi redaktormi lekár nikdy neskrýval, že by s médiami nemal hovoriť. Na druhej strane chcel, aby bol jeho názor zverejnený. Redakcia má k dispozícii jeho zmluvu, v ktorej sa však primárne nepíše nič o zákaze komunikácie s médiami,“ uvádza magazín Focus.

    „V zmluve je uvedené, že o svojej práci, teda o tom, čo som videl a zažil v utečeneckom centre, nesmiem s nikým hovoriť. Ja som však proti tejto formulácii protestoval. Niečo také predsa nie je v súlade s demokraciou, keď chce niekto vopred umlčať kritické hlasy,“ hnevá sa lekár s tým, že ho prepustili zo zamestnania bez varovania. To však prevádzkovateľ utečeneckého tábora rezolútne odmieta.

    „My sme pána Kainzingera po jeho prvých kontaktoch s médiami jasne upozornili, že v tom nesmie pokračovať. Lenže on si nedal povedať a znovu sa objavil v médiách. Preto nám nezostalo nič iné, než s ním spoluprácu ukončiť,“ cituje magazín Focus riaditeľa tábora Stephana Höllmüllera s tým, že celá záležitosť sa tým zrejme nekončí. Prepustený lekár sa možno obráti na súd a bude proti svojmu prepusteniu bojovať právnou cestou.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -