Nemecký expert na Afganistan: Chodia k nám analfabeti z vidieka. Začleňujeme ľudí, ktorí prišli zo stredoveku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Lekár a politológ Erös je za charitatívnou iniciatívou Kinder für Afghanistan, v rámci ktorej sa za posledných šestnásť rokov zasadil o výstavbu viac ako tridsiatich škôl v Afganistane.
     
    Podľa jeho názoru v Afganistane nepanuje taká problematická bezpečnostná situácia, aby z tejto krajiny muselo do Nemecka prichádzať toľko ľudí.
     
    „Ide hlavne o mladých ľudí bez perspektívy. Mnohí z nich však pochopili rozhodnutie kancelárky Merkelovej ako pozvánku do Nemecka, ktoré považujú za raj,“ vysvetľuje.
     
    Afganskí utečenci sa od tých sýrskych podľa Erösa výrazne líšia.
     
    „Deväťdesiat percent z tých 220 000 prichádzajúcich Afgancov sú mladí muži. Pritom v Afganistane nie je vojna ako v Sýrii, ľudia tam umierajú skôr v dôsledku nepravidelných útokov. Za rok tak zomrelo asi 2500 ľudí. Kábul rozhodne nie je Aleppo,“ konštatuje znalec afganských pomerov a rozoberá ďalej bezpečnostnú situáciu v krajine do väčších podrobností.
     
    Celý text v nemčine je TU
     
    „Však sa tiež 4000 Afgancov z Nemecka už dobrovoľne vrátilo späť domov. Dostanú na ruku 600 až 1000 eur a doma môžu začať znova. Keď naše úrady deportujú osem afganských zločincov, médiá hneď spustia cirkus, ako ich ihneď po pristátí Taliban zavraždí. Pritom Taliban väčšinou na svojich ľudí neútočí a v ohrození života sú hlavne ľudia zo Západu. Minimálne tridsať percent zabitých obyvateľov Afganistanu majú na svedomí Američania a vojaci z ich vlastnej krajiny,“ dodáva expert.
     
    Redaktor denníka Wochenblatt ďalej poukazuje na početnú kriminalitu a pýta sa, ako je to v Afganistane.
     
    „Kto znásilní ženu alebo dieťa, je zabitý manželom alebo otcom. Krvná pomsta je súčasťou kmeňového usporiadania najmä afganského vidieka. V mestách je situácia odlišná. Tam žije aj mnoho vzdelaných mladých ľudí. Tí však do Nemecka nechodia. Napokon, okolo 50 % prichádzajúcich Afgancov nevie čítať ani písať. Nevedia vôbec nič o svete okolo seba,“ uvádza odborník.
     
    Vzhľadom na to je Erös veľmi skeptický k ich šanciam sa v Nemecku úspešne integrovať.
     
    „Integrácia desiatok tisíc mladých nevzdelaných mužov, ktorí prichádzajú zo stredovekej kultúry, je skutočne tvrdý oriešok,“ usudzuje Erös a kritizuje rozhodnutie kancelárky Merkelovej otvoriť hranice krajiny. „Myslel som, že sa jej rozhodnutia ako vedkyne robia hlavou. Nečakal som, že by to mohla urobiť. Bohužiaľ sa tak stalo,“ uzatvára sklamane Erös.
     
    - Reklama -