Nemecko zavedie mýto na diaľniciach v októbri 2020

    0
    diaľnica, ilustračné foto (Autor: SITA)

    Minister v utorok (1.1.) na sociálnej sieti Twitter uviedol, že Nemecko začne a výberom mýta od októbra 2020. Tento dátum je podľa neho “fixný” a už boli schválené aj príslušné komerčné kontrakty.

    Nemecko si pre výber mýta vybralo špecializované spoločnosti, a to konzorcium domácej CTS Eventim a rakúskej Kapsch TrafficCom. Zmluva bola podpísaná 30. decembra 2018 na minimálne 12 rokov od začiatku zavedenia mýta. Za toto obdobie dosiahne hodnota objednávky podľa odhadov takmer dve miliardy eur.

    Nemecký parlament rozhodol o zavedení mýta pre osobné autá po dlhých sporoch na jar roku 2017. Všetci vodiči tak budú musieť platiť za používanie nemeckých diaľnic a federálnych ciest. Výška poplatkov bude závisieť od “ekologickosti” auta. Okrem ročných poplatkov si budú môcť zahraniční vodiči kúpiť aj krátkodobé diaľničné nálepky.

    Nemeckí majitelia automobilov majú byť oslobodení od mýta prostredníctvom zníženia dane z motorových vozidiel. Vodiči zo zahraničia by mali platiť mýto len na diaľniciach.

    Ostatné krajiny Európskej únie, najmä Rakúsko, považujú úľavy pre nemeckých majiteľov áut za diskrimináciu zahraničných vodičov a porušenie zákonov Únie.

     

    - Reklama -