Nemecko zakázalo predaj zbraní Turecku

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    “V súvislosti s tureckou vojenskou ofenzívou na severovýchode Sýria vláda nebude vydávať žiadne nové povolenia na vojenské vybavenie a výzbroj, ktoré by mohli byť Tureckom použité v Sýrii,” povedal Maas pre nedeľné vydanie nemeckého denníka Bild.

    Turecko spustilo vojenskú operáciu v stredu 9. októbra, niekoľko dní po tom, čo sa z oblasti stiahli americkí vojaci. Náletmi a delostreleckou paľbou cielilo na pozície sýrskych kurdských milícií Oddiely ľudovej obrany (YPG) neďaleko tureckých hraníc.

    Turecká operácia vyvolala rozsiahlu medzinárodnú kritiku a varovania Spojených štátov a Európskej únie pred možnými sankciami. YPG zohrali kľúčovú úlohu v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii, pripomenula agentúra Reuters.

    Vlani Nemecko exportovalo do Turecka, členského štátu Severoatlantickej aliancie (NATO), zbrane celkovo za takmer 243 miliónov eur – čo je takmer tretina z celkového predaja zbraní za 771 miliónov eur.

    A za prvé štyri mesiace tohto roka dosiahol predaj nemeckých zbraní Turecku – najväčšiemu zákazníkovi Nemecka v NATO – sumu 184 miliónov eur.

    Súčasťou nemeckej populácie je aj okolo 2,5 milióna ľudí tureckého pôvodu.

    Nemecko je jedným z najväčších exportérov zbraní na svete, popri Spojených štátoch, Rusku, Číne, Británii a Francúzsku.

    Vlani Berlín uvalil embargo na predaj zbraní Saudskej Arábii, k tomuto kroku siahol po vražde novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

    Maas tento týždeň varoval, že operácia Turecka v Sýrii môže spôsobiť oživenie Islamského štátu (IS) v regióne a spustiť humanitárnu katastrofu.

     

    - Reklama -