Nemecko vyzvalo Irán, aby nestupňoval napätie

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Vyzývame Irán, aby napätie v tejto situácii už viac nestupňoval,” uviedol hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí. Oznámenie Teheránu podľa hovorcu nie je správny signál v období, keď úsilie smeruje k zníženiu napätia.

    Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf už skôr v piatok EÚ informoval, že Teherán poruší niektoré časti dohody z roku 2015 po tom, ako USA proti islamskej republike zaviedli ďalšie sankcie.

    Nemecko chce podľa vyjadrení vlády platnosť dohody udržať, čo je však možné len vtedy, ak jej plnenie zachová aj Irán.

    Jadrová dohoda medzi Iránom a svetovými veľmocami – USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom – zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Cieľom je zabezpečiť, aby Irán nemohol túto technológiu využiť na výrobu jadrových zbraní.

    Irán tento rok pozastavil plnenie niektorých záväzkov zo spomínanej dohody. Reagoval tým na rozhodnutie Spojených štátov, ktoré v roku 2018 od dohody odstúpili a zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy.

    Irán už skôr pohrozil, že od 6. septembra začne obohacovať urán na úroveň 20 percent, ak zostávajúce signatárske krajiny dohody nevyvinú úsilie o zmiernenie vplyvu amerických sankcií.

     

    - Reklama -